Fluitconcert voor nukkige Agassi

HANNOVER, 21 NOV. Zijn hoofd bonkte en zijn maag deed zeer, maar de toeschouwers in de Messehalle in Hannover hadden daar geen boodschap aan. Met boegeroep en gefluit begeleidden ze Andre Agassi gisteren naar de kleedkamer. Het schamele verweer van de Amerikaan tegen landgenoot Pete Sampras (6-2 en 6-1) stelde het publiek ernstig teleur. Na de nederlaag trok de olympisch kampioen zich ziek terug voor het WK tennis. “Ik ben niet fit genoeg om te spelen”, stamelde Agassi.

Reserve Thomas Enqvist vervangt Agassi. Als de Zweed van Kafelnikov en Becker wint, kan hij zich zelfs nog plaatsen voor de halve finales van het onderonsje voor de beste acht spelers van de wereld. Goran Ivanisevic is daar al zeker van. In de spannendste wedstrijd van het toernooi versloeg de Kroaat gisteren Richard Krajicek met 6-4, 6-7 en 7-6. De Nederlander kan zich morgen tegen Thomas Muster ook nog plaatsen bij de beste vier. De Oostenrijker greep zijn laatste kans door Michael Chang uit te schakelen: 6-4 en 6-3.

Agassi toonde zich deze week van zijn nukkigste kant. Maandagmiddag liet hij bij de loting verstek gaan. Wegens griep - een verklaring die met de nodige scepsis werd ontvangen. Voor en na de loting stond hij namelijk wel op de trainingsbaan. De spelersbond ATP gaf hem een boete van 3.000 dollar omdat hij geen doktersattest kon overleggen. Aan die straf maakte Agassi geen woorden vuil. Wel blies hij in de partij tegen Sampras demonstratief zijn neus leeg boven een op de baan geschilderd ATP-logo. Daarna wreef hij met zijn schoen het vocht nog eens in.

Sampras gaf toe dat Agassi wellicht een slechte dag had. Maar hij eiste ook erkenning voor zijn voortreffelijke spel. “Ik heb in geen tijden zo goed gespeeld. Alles lukte. Ik heb wel vaker korte periodes zo goed getennist, maar nog nooit een hele partij”, zei Sampras.

Krajicek leed een schlemielige nederlaag tegen Ivanisevic. In een hoogstaande wedstrijd die gedomineerd werd door de serveerkracht van beide spelers, had de Wimbledon-kampioen het beste van het spel. In de openingsgame verspeelde hij zijn opslag door drie prachtige returns van Ivanisevic. Daarna kwam Krajicek nooit meer in problemen. Maar de vier mogelijkheden om de machtige service van zijn tegenstander te breken kon hij niet benutten. Door twee dubbele fouten in de beslissende tie-break (7-1) verloor hij de partij.

“Frusterend zo te verliezen”, zei Krajicek na zijn zevende nederlaag op rij tegen Ivanisevic. “Als ik een breekkans had, sloeg hij een ace op z'n tweede service. Ongelooflijk, zo hard waren die ballen. Harder dan mijn eerste opslag.”

Ivanisevic glom na afloop van trots. “Alleen Becker en ik kunnen op breekpunt tegen aces slaan op de tweede service. Als het nodig was, koos ik de gekste opslag die ik kon verzinnen. Dat lukte. Krajicek was misschien beter, maar zolang ik win, vind ik alles best.”