Duitse regering waarschuwt Iran na dreigementen

BONN, 21 NOV. De Duitse regering heeft Iran gisteren gewaarschuwd voor een escalatie in het conflict tussen beide landen over het zogeheten Mykonos-proces.

De waarschuwing volgt op een demonstratie, gisteren, in de Iraanse heilige stad Qom waar shi'itische geestelijken medewerkers van het Duitse parket met de dood bedreigden. In Iran wordt al enige dagen gedemonstreerd, nadat de Duitse federale aanklager vorige week zei dat de Iraanse Opperste Leider, Khamenei, en president Rafsanjani betrokken waren bij de moord in het Berlijnse restaurant Mykonos in 1992 op drie Iraans-Koerdische leiders en hun tolk.

[Aan het eind van de demonstratie in Qom verspreidden de deelnemers een communiqué waarin de deelnemers zeiden dat de “belediging” door de Duitse justitie op één lijn gesteld moet worden met de De Duivelsverzen, het boek van Salman Rushdie dat door wijlen imam Khomeiny als godslasterlijk werd gebrandmerkt. Opperste Leider Khamenei onderstreepte gisteren op de Iraanse radio overigens dat Iran maar twee werkelijke vijanden heeft, de Verenigde Staten en Israel. “Tekenen van vijandelijkheid die elders bespeurd worden, komen uiteindelijk van deze vijanden. Anderen die dit strijdperk binnenstappen,zijn secundair en perifeer”, aldus Khamenei].

Vorige week eisten de landsadvocaten in Berlijn voor het gerechtshof hoge straffen tegen de verdachten in het Mykonos-proces: twee van hen kregen een eis van levenslang te horen, tegen drie andere verdachten werden straffen geëist van vijf tot elf jaar.

Het Mykonos-proces is een grote tegenslag voor de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Kinkel, die een 'kritische dialoog' met Iran wil voeren. Zijn Iraanse ambtsgenoot, Velayati, wist, aldus de aanklagers in het proces, ook af van de voorbereidingen voor de aanslag in het Mykonos-restaurant. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Bonn zei gisteren dat de regering nog geen aanleiding ziet de vierhonderd Duitsers in Iran op grond van de toename van de spanning tussen beide landen naar huis terug te halen.

Kinkel onderstreepte gisteren dat het afbreken van diplomatieke betrekkingen niet aan de orde is. “Dat zou op het ogenblik volkomen het verkeerde signaal geven”, aldus Kinkel. Begin januari wordt de uitspraak in het Mykonos-proces verwacht.