Dader kluisjesroof in Turkije aangehouden

AMSTERDAN, 21 NOV. De voortvluchtige dader van de zogeheten kluisjesroof bij de VSB-bank in 1994 in Amsterdam is deze week in Turkije gearresteerd. Bij een verkeerscontrole in de badplaats Antalya werd de van oorsprong Turkse man door de politie aangehouden. In zijn auto werd zevenhonderd gulden aan Nederlands geld aangetroffen en nog eens honderdduizend gulden aan Turks geld. De man is in Nederland tot zes jaar cel veroordeeld.

De Turkse autoriteiten hebben het OM in Amsterdam gevraagd de strafzaak over te dragen aan Turkije. Volgens B. Myjer, plaatsvervangend procureur-generaal, heeft Nederland daar afwijzend op gereageerd omdat de zaak zich hier in een te ver gevorderd stadium bevindt. Pas als de Hoge Raad het vonnis onherroepelijk maakt, wordt bekeken of de man de straf in Turkije mag uitzitten.

Bij de roof in juni 1994 werd voor 8,7 miljoen gulden aan geld en sieraden gestolen uit ruim driehonderd kluisjes. Volgens justitie had de verdachte zich laten insluiten en 's nachts de kluisjes opengebroken. Van hem werden vingerafdrukken gevonden en een vuilniszak met een persluchtfles.

In september 1995 ontsnapte de man uit het huis van bewaring in Amsterdam.

Het gerechtshof in Amsterdam heeft gisteren in een andere kluisjesroof-zaak de hoofdverdachte vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. De man werd verdacht van een kluisjesroof in een filiaal van de Rabobank, waarvoor hij eerder tot zeven jaar cel veroordeeld was.