Branzi's nieuwe collectie lampen; Draagbaar licht

In de Amsterdamse Galerie Binnen exposeert Andrea Branzi lampen. De Italiaan combineerde oude vormen met moderne techniek: alle lampen zijn 'draadloos'.

'Wireless', verlichting van Andrea Branzi. In Galerie Binnen t/m 28 dec. Open di t/m za 12-18u en zo 1 dec 14-17u. Keizersgracht 82, Amsterdam. Inl 020-6259603

Een goed ontworpen stoel of bank is als een huisdier, vindt Andrea Branzi. De eigenaar kan er een identiteit aan toekennen, zodat het meubelstuk meer bezit dan een louter technische functie. Iedere vormgever moet zijn een ontwerpen een 'ziel' geven, “anders kan hij beter een andere baan zoeken”, schreef de Italiaan een paar jaar geleden in zijn autobiografie.

Branzi is een van de meest vooraanstaande ontwerpers die Italië na de oorlog heeft voortgebracht. In de jaren zestig en zeventig maakte hij deel uit van de avant-gardistische design-groep Archizoom, daarna ontwierp hij voor de collectieven Alchymia en Memphis.

In de serie meubels Domestic Animals, waarmee Branzi een jaar of tien geleden de aandacht trok, probeerde hij zijn streven naar huiselijkheid in praktijk te brengen door het gebruik van natuurlijke materialen: onbewerkte stammetjes berkenhout en bamboe. Iedere stoel zag er daardoor anders uit; geen boom is immers hetzelfde. 'Neo-primitief' noemde Branzi zijn ontwerpen, die in de huiskamer van Fred Flinstone waarschijnlijk niet zouden misstaan (op het zitvlak van een bank drapeerde Branzi zelfs een onafgewerkt stuk bont).

De Amsterdamse Galerie Binnen exposeert nu Branzi's nieuwe collectie lampen. Bij het ontwerpen daarvan maakte de Italiaan ook gebruik van oude vormen (een lampion bijvoorbeeld). Hij combineerde die met moderne techniek, want alle lampen zijn voorzien van een oplaadbare batterij waardoor ze niet op het lichtnet hoeven te worden aangesloten. Wireless heeft Branzi zijn collectie daarom genoemd.

Geen gedoe met draden meer dus. Je kunt de lampen zo oppakken en ze ergens anders neer zetten. Die draagbaarheid wordt nog vergroot doordat de lampen er uitzien als pannen, en dus zijn voorzien van een handvat. Er zijn lampen in de vorm koekepannen, steelpannen en er is er één die eruit ziet als een wok. Op de pannen staat een muts van rijstpapier, waar de lamp in verstopt zit.

Branzi maakte ook een emmerlamp en lamp in de vorm van een enorme soeplepel. Wanneer ze licht geven is hun functie duidelijk. Doen ze dat niet, dan loop je als bezitter het risico dat gasten je ervan verdenken de vaat van gisteren te hebben laten staan.

Iets beter voor te stellen in een huiskamer zijn de lampionvormige hanglampen die Branzi ook ontwierp. Het rijstpapier is een beetje gebroken wit van kleur, waardoor de lampen voor sfeervol licht zorgen. Een effect dat vergroot wordt doordat sommige van de lampionnen zijn voorzien van geel- of roodgekleurde vlakken.

Echt functioneel is de verlichting van Branzi overigens niet. Net als een kaars is het sfeerverlichting, waarvoor je het moment moet kiezen. Het plezier duurt ook ongeveer net zo lang als bij de gemiddelde kaars. De lampen van Branzi branden namelijk twee uur, dan duurt het acht uur alvorens de batterijen weer zijn opgeladen.

    • Jeroen van der Kris