Alliantie Philips en Zweeds Elekta

ROTTERDAM, 21 NOV. Philips Medical Systems gaat zijn mondiale actviteiten op het gebied van radiotherapie onderbrengen bij het Zweedse Elekta. In ruil daarvoor verwerft Philips een “aanmerkelijk minderheidsheidsbelang” in Elekta. Dit heeft Philips vanmorgen bekendgemaakt.

Philips wil niet zeggen welke omzet het behaalt in de produktie van apparatuur voor radiotherapie, geavanceerde apparatuur ter behandeling van tumoren met radioactieve straling. Volgens juridisch medewerker H. Noks van de Philips' divisie Medical Systems betreft de belangrijkste inbreng van Philips een fabriek in Groot-Brittannië waar ruim 400 mensen werken.

Hoeveel medewerkers van Philips Medical Systems verder werkzaam zijn in de radiotherapie en dus de overstap zullen maken naar Elekta is nog niet vastgesteld. De divisie Medical Systems heeft wereldwijd ongeveer tienduizend mensen in dienst.

Volgens Noks biedt de fusie met Elekta de combinatie een betere kans de concurrentie op de markt voor radiotherapie-apparatuur (onder meer lineaire versnellers, bestralingssimulatie-systemen) het hoofd te bieden. Philips is op deze miljardenmarkt de derde partij achter het Amerikaanse Varian en het Duitse Siemens.

Elekta, leverancier van geavanceerde neurochirurgiesystemen en apparatuur voor de behandeling van hersentumoren, behaalde in het op 31 april afgesloten boekjaar een winst van 61 miljoen kroon (15,6 miljoen gulden) en een omzet van 806 miljoen kroon. Het bedrijf, is genoteerd aan de beurs van Stockholm en telt 425 medewerkers.

Elekta is de belangrijkste leverancier ter wereld van geavanceerde neurochirurgiesystemen en -apparatuur die uiterst nauwkeurige behandeling van kanker mogelijk maken in bijvoorbeeld hoofd en zenuwgestel. Elekta is mondiaal toonaangevend op het gebied van programmatuur op het gebied van radiotherapie.

Niet bekend

Medical Systems is onderdeel van Professionele Produkten en Systemen. Deze produktsector zag het verlies over de eerste negen maanden van dit jaar toenemen van 26 tot 79 miljoen gulden. Volgens Noks zijn de actviteiten van Philips op het terrein van radio-therapie niet verlieslatend en is tot de fusie met Elekta besloten voor het aantreden van Philips nieuwe topman C. Boonstra begin oktober.

Wat betreft geografische spreiding sluiten de actviteiten van Philips en Elekta goed op elkaar aan. Elekta realiseert ruim 80 procent van zijn omzet in de Verenigde Staten en Azië. Philips Medical Systems heeft een sterke positie in Europa.