Adelmund mogelijk geen PvdA-voorzitter

DEN HAAG, 21 NOV. K. Adelmund, vice-voorzitter van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer, is gaan twijfelen of zij het partijvoorzitterschap van de PvdA op zich moet nemen. Aanleiding is de kritiek die zij vorige week van het partijbestuur en eergisteren in haar fractie kreeg op haar plan het partijvoorzitterschap uit te oefenen in combinatie met haar Kamerlidmaatschap. Veel partijgenoten vrezen een machtsconcentratie aan de top van de partij, temeer daar vice-voorzitter R. Vreeman ook in de Kamer zit.

Eind vorige week liet Adelmund het partijbestuur nog weten “positief” te staan tegenover het verzoek van Vreeman om F. Rottenberg op te volgen als partijvoorzitter. Haar kandidatuur heeft de steun van partijleider W. Kok en fractievoorzitter J. Wallage. Adelmund zei erbij het Kamerlidmaatschap niet te willen opgeven, omdat zij bij de verkiezingen van 1994, na Wim Kok, de meeste voorkeurstemmen kreeg (60.151). Ook wil ze een rol blijven spelen in het debat over de sociale zekerheid. Ze wil betrokken blijven bij de herintegratie van WAO'ers in het arbeidsproces.

Zowel in het partijbestuur als in de fractie werd kritiek geuit op het voornemen van Adelmund beide functies te combineren, al woog die kritiek in de fractie zwaarder dan in het partijbestuur, aldus bronnen in beide gremia van de partij.

Als Adelmund partijvoorzitter is, moet zij bijvoorbeeld, met het oog op de volgende verkiezingen, het werk van de fractie beoordelen waarvan zij zelf deel uitmaakt.

Adelmund was niet bereikbaar voor commentaar.