Aandeelhouders Eurotunnel murw

ROTTERDAM, 21 NOV. Murw geworden door al het gedoe met de banken en de schuldsanering van Eurotunnel in de afgelopen maanden, hebben de aandeelhouders de afgelopen dagen nauwelijks gereageerd op de nieuwe tegenslag van een brand in de tunnel onder het Kanaal tussen Frankrijk en Engeland.

Op de effectenbeurs van Londen ging de koers van Eurotunnel gisteren twee pence omlaag naar 86 pence, ongeveer 2,43 gulden. Een dag eerder was de koers al afgekalfd met 3,5 pence. Opmerkelijk is dat de koers van ferry-diensten als het Britse P&O en het Zweedse Stenau - voor het vervoer van goederen en passagiers de grootste concurrenten van Eurotunnel - omhoog ging.

In oktober bereikte de koers van Eurotunnel al een dieptepunt toen een faillissement voor het bedrijf dreigde. De kleine aandeelhouders - voornamelijk Fransen - verkochten massaal hun aandelen uit teleurstelling over de bereikte overeenkomst met betrekking tot de schuldensanering van de noodlijdende onderneming. Zowel in Parijs als in Londen daalde de koers van het aandeel Eurotunnel in één dag met 13 procent.

In Parijs verwisselden bij die gelegenheid bijna een miljard aandelen van eigenaar. Een overeenkomst tussen Eurotunnel en 225 banken werd begin oktober op het nippertje bereikt, kort voordat een Franse rechtbank het faillissement zou uitspreken. In de overeenkomst werd een vierde deel van de 69,9 miljard franc (23 miljard gulden) aan schulden in twee stappen omgezet in nieuwe aandelen Eurotunnel. De banken kregen daarmee een meerderheid van ruim 60 procent in Eurotunnel.

Het verlies van Eurotunnel is over het eerste halfjaar teruggedrongen van 1,2 miljard gulden in dezelfde periode vorig jaar tot 970 miljoen gulden dit jaar. De omzet verdubbelde ruimschoots van 274 miljoen gulden tot 585 miljoen gulden.