VVD, CDA kritiseren rapport over CTSV

DEN HAAG, 20 NOV. De Tweede-Kamerfracties van VVD en CDA hebben kritiek op het rapport van de Kamercommissie die de problemen bij het College van Toezicht Sociale Verzekeringen (CTSV) heeft onderzocht. Volgens VVD'er Van Hoof en CDA'er Biesheuvel stelt de commissie wel veel vragen aan de orde, maar blijven concrete aanbevelingen uit.

Dat bleek vandaag bij het debat tussen Tweede Kamer en de commissie, die onder leiding staat van het Kamerlid Van Zijl (PvdA). Het debat gaat over de inhoud van het rapport, waarbij het vooral gaat om de vraag gaat hoe het verder moet met het College, dat toeziet op de uitvoering van de sociale verzekeringswetten. Begin dit jaar bleek een diepgaand vertrouwensconflict te zijn tussen het politiek gekleurde bestuur en de directie van het CTSV.

In juni van dit jaar kwamen de politieke aspecten van het rapport van de commissie aan de orde. Toen leidde dat tot het aftreden van staatssecretaris Linschoten (VVD) van Sociale Zaken en het voltallige CTSV-bestuur. Linschoten zou onzorgvuldig zijn geweest bij de benoeming van dat bestuur en de Kamer niet altijd volledig hebben geïnformeerd. Van Hoof liet doorschemeren dat hij vindt dat de commissie te veel op de man heeft gespeeld. De oud-bewindsman zei vorige week in de Haagse Courant dat het rapport van Van Zijl het slechtste onderzoeksrapport is dat hij ooit heeft gezien.

Volgens de commissie-Van Zijl ontstonden de problemen onder meer doordat de positie van het CTSV onduidelijk is. Het college is weliswaar onafhankelijk, maar anderzijds verantwoording schuldig aan het ministerie van Sociale Zaken. Van Hoof en Biesheuvel verwijten de commissie-Van Zijl dat zij niet aangeeft hoe het dan wel geregeld zou moeten worden. “Een echte keuze is helaas niet uit het rapport te halen”, meent Van Hoof. Biesheuvel vindt dat de commissie “alleen in algemene termen” aanbevelingen doet.

Kamerlid Van Nieuwenhoven (PvdA) is het niet eens met Van Hoof en Biesheuvel. Volgens haar heeft de commissie met het geven van aanbevelingen om het toezicht te verbeteren “precies gedaan wat de Kamer haar opgedragen heeft”.