UIENKRUIER

Ootmarsum staat bekend als siepelstad. Siepels zijn uien die er vroeger veel werden verbouwd. De ui prijkt op het wapen van de carnavalsvereniging, op de parkeerpaaltjes in het centrum en op de zegels waarmee de plaatselijke winkeliers klanten proberen te binden. Op de jaarlijkse siepelmarkt (in juli) treft men oude ambachten aan, maar het ontbreekt aan streekgerechten. Daarom, als hulde aan Ootmarsum, dit idee voor een siepelkruier.

Voor 4 personen:

1 pak broodmix

3 deciliter handwarm water

5-6 eetlepels olie

750 gram uien (of gesneden uien)

25 gram boter

5 eetlepels crème fraîche

200-250 gram geraspte belegen kaas

Maak van de broodmix, het water en de olie een soepel deeg. Laat dat minstens 15 minuten rijzen in een afgedekte kom op een warme plaats. Pel de uien en snijd ze in dunne plakken. Smelt de boter in een ruime koekepan en bak hierin de uien een kwartier lang, waarbij ze geregeld moeten worden omgeschept. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Verdeel het deeg in vieren en rol elk stuk uit tot een ovalen lap van ongeveer 28 centimeter lang en 14 centimeter breed. Leg de lappen per twee stuks op met bakpapier beklede bakplaten en bestrijk ze dun met crème fraîche. Verdeel hierover de uien en strooi daarover een laag kaas. Bak de uienkruiers in de oven zo'n 20 minuten lichtbruin en gaar.

    • Annelène van Eijndhoven