Team VS onderzoekt criminaliteit op Aruba

ORANJESTAD, 20 NOV. Een team uit de Verenigde Staten is gisteren een onderzoek begonnen naar mogelijke criminele activiteiten op Aruba. In het bijzonder willen de Verenigde Staten weten of het eiland een rol speelt in de internationale drugshandel en of er op grote schaal sprake is van witwaspraktijken.

De Amerikaanse onderzoekers hebben gisteren onder meer gesproken met minister W. Vos van Justitie, president H. du Marchie Sarvaas van de Centrale Bank en procureur-generaal J. Zwinkels.

De komst van de Amerikanen was niet aangekondigd. Het Amerikaanse consulaat in Willemstad geeft geen informatie. Maar in Washington wordt gezegd dat de delegatie wordt geleid door de directe assistenten van de onderministers van Justitie en Buitenlandse Zaken. Tevens wordt in Washington bevestigd dat het “hoogst ongebruikelijk” is dat in een dergelijke missie zulke hoge functionarissen zitten.

De Amerikanen arriveerden enkele uren na het vertrek van de Nederlandse parlementaire missie. Dat heeft op Aruba tot veel speculaties geleid. “Het lijdt geen twijfel dat Nederland de Amerikanen tot dit onderzoek heeft aangezet”, zei een zakenman in Oranjestad. “Aruba wordt nu in staat gesteld zijn naam te zuiveren of gedwongen harde actie te ondernemen om de oprukkende internationale misdaad de kop te helpen indrukken.”

De Verenigde Staten houden Aruba al geruime tijd in de gaten. Vooral de off-shore banksector, die uitsluitend niet op naam gestelde deposito's uitgeeft, zou de mogelijkheid scheppen voor uitgebreide witwaspraktijken.

De Centrale Bank van Aruba spreekt dit echter tegen. “Drie jaar geleden zijn witwaspraktijken bij wet strafbaar gesteld. Wij oefenen sedertdien strikte controle uit op de transacties van de commerciële banken. Witwassen op grote schaal is nu niet meer mogelijk.” De Amerikanen hebben echter diverse malen laten doorschemeren hieraan te twijfelen. Zij staan ook, net als Nederland, kritisch tegenover de rechtshandhaving op Aruba. (ANP)