Sleeswijk-Holstein wil verkoop softdrugs in apotheken toestaan

KIEL/BONN, 20 NOV. De regering van de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein gaat de federale regering toestemming vragen om softdrugs te verkopen in apotheken. Dit heeft de minister van Gezondheid van de deelstaat, Heide Moser, gisteren bekendgemaakt.

Doel van de verkoop is, aldus een woordvoerder van de minister, om de markt voor harddrugs te scheiden van die voor softdrugs. De minister gaf niet aan om welke softdrugs het precies gaat.

Sleeswijk-Holstein, dat wordt bestuurd door een coalitie van de sociaal-democratische SPD en de Groenen, heeft al een zeer liberale politiek op het gebied van drugs. Zo wordt het bezit van marihuana tot dertig gram de facto niet bestraft.

Het is niet de eerste keer dat Moser met een voorstel voor distributie van softdrugs door apotheken komt. Een eerder plan, in juli 1995, stuitte op groot verzet van onder andere de vereniging van apothekers, die van mening was dat door distributie van softdrugs door apotheken het gebruik van zulke drugs zou doen toenemen.

Moser zei gisteren dat het ontbreken van onderscheid tussen soft- en harddrugs niet meer houdbaar is. “Algemene waarschuwingen tegen drugs (die geen onderscheid maken tussen soft- en harddrugs, red.) worden niet meer serieus genomen”, aldus de minister.

Een woordvoerder van de federale regering zei gisteren in een reactie op het voorstel van Moser dat dit “weinig met de realiteit van doen heeft”. “Er bestaat goede reden om te vermoeden dat Sleeswijk de weg vrijmaakt voor legalisering van hasj en marihuana.”

Met betrekking tot de consumptie van softdrugs is er sinds april 1994 sprake van een juridische en politieke impasse in Duitsland. Het constitutionele hof in Karlsruhe haalde toen de consumptie van cannabis uit de criminele sfeer. Het hof wilde toen echter niet aangeven welke hoeveelheid liefhebbers van cannabis voor persoonlijk gebruik in hun bezit mogen hebben. Volgens het hof moeten de Duitse deelstaten het daarover eens worden. Dat is tot nog toe niet gelukt, omdat de verdeeldheid onder de deelstaten te groot is. Het conservatieve Beieren, dat grote moeite heeft met de uitspraak van het constitutionele hof, wil de wettelijk toegestane hoeveelheid tot een gram per aankoop beperken. Het hof bepaalde overigens ook dat de verkoop, handel, en import van softdrugs in grote hoeveelheden strafbaar blijft, met een maximum straf van vijf jaar. (Reuter, AFP)