Reebok: voetbal zonder kinderarbeid

NEW YORK, 20 NOV. Reebok gaat een label voor voetballen invoeren om te garanderen dat deze niet zijn gemaakt met kinderarbeid. De Amerikaanse producent van sportartikelen heeft dit gisteren bekendgemaakt.

De maatregel komt nadat vorig jaar rapporten over de kwestie waren verschenen. Ongeveer tachtig procent van de voetballen in de Verenigde Staten wordt met kinderarbeid gemaakt. Reebok kondigde daarop aan in Pakistan een fabriek te bouwen waar slechts volwassenen voetballen zullen maken.

De ballen uit deze fabriek, die in januari wordt geopend, zullen een label dragen met de tekst 'Guarantee: Manufactured Without Child Labour'.

“Een strikt programma voor toezicht met interne en externe procedures moet waarborgen dat kinderen niet in de fabriek werken en dat geen onderdelen van de bal elders in elkaar worden gestikt,” aldus vice-president Peter Moore. In Pakistan wordt het stikwerk voor de fabricage van ballen traditioneel in aparte ateliers gedaan, waar veel kinderen werken die nauwelijks een gulden per dag verdienen. Reebok ondersteunt in Pakistan ook opleidingsprogramma's voor kinderen die als stikker werkzaam zijn geweest.

In september kondigde de wereldvoetbalbond FIFA stappen aan om een eind te maken aan kinderarbeid bij de voetbalproduktie. Sommige economen menen dat een volledig verbod op kinderarbeid ontwikkelingslanden middelen kan ontnemen om de armoede terug te dringen of ertoe leidt dat kinderarbeid ondergronds gaat. (AP)