Recherche pakt 21 leden van internationale drugsbende op

AMSTERDAM, 20 NOV. Unit 7 van de Centrale Recherche heeft de afgelopen dagen samen met andere regiokorpsen 21 mensen aangehouden. Zij worden ervan verdacht deel uit te maken van een grote, internationaal opererende drugsbende.

Bij de actie werden meer dan honderd politiemensen, een officier van justitie en zeven rechters-commissarissen ingezet. Zij deden op 22 adressen in Maastricht, Heerlen, Hilversum, Zaanstad, Boarnsterhim (Friesland) en Amsterdam invallen. Daarbij werden kilo's heroïne, wiet en xtc in beslag genomen, alsmede duizenden guldens aan contant geld, vijf vuurwapens en vier gestolen auto's.

Onder de verdachten bevinden zich twee directeuren van recherchebureaus in Amsterdam en Maastricht. De vermoedelijke leiders van de organisatie zijn van Turkse origine. De hoofdverdachte heeft een naai-atelier in Zaanstad en twee confectiebedrijven in Turkije.

Deze bedrijven dienden als dekmantel voor de smokkel van heroïne die uit Oost-Turkijke kwam. De man zou leiding hebben gegeven aan een criminele organisatie die op grote schaal heroïne, cocaïne, xtc en softdrugs verhandelde. De drugs werden voornamelijk op de Europese markt gebracht. Daarnaast liep er een xtc-lijn naar Groot-Brittannië en Indonesië.

Tijdens het onderzoek, dat vorig jaar begon, is eerder al een transport met twintigduizend xtc-pillen onderschept en vijfhonderdduizend gulden in beslag genomen. De pillen werden hoofdzakelijk in België en Zuid-Nederland bewerkt. In Singapore werd een Nederlandse xtc-koerier aangehouden.

Onlangs werd een gezagvoerder van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda aangehouden die 6.400 xtc-pillen op zijn lichaam meevoerde. In Indonesië zijn pillen onderschept met eenzelfde opdruk - Dagobert Duck - als gevonden bij het onderzoek in Nederland. Volgens CID-informatie stond aan het hoofd van de xtc-tak van de organisatie “een oudere man van Indonesische afkomst die als secretaris werkt op de ambassade ten behoeve van de handelsattaché”. Vorige maand werd een bendelid gearresteerd met een kilo heroïne. Ook werden twee bendeleden aangehouden met veertig liter BMK, een grondstof van ecstacy..