Ook CNV achter staking spoorwegen

ROTTERDAM, 20 NOV. In navolging van de spoorwegvakbond FSV heeft ook de Vervoersbond CNV gisteravond besloten tot een staking bij het reizigersvervoer van NS. Vandaag beslist de Vervoersbond FNV over acties.

De staking bij de NS begint volgende week. Zoals het er nu uitziet, zullen de bonden in ieder geval maandag en dindsdag acties voeren. Daarna wordt per dag bekeken of de staking wordt verlengd. Het conflict tussen bonden en de directie van NS Reizigers (personenvervoer) draait om de flexibilisering die de NS als prijs eisen voor de 36-urige werkweek.

Hoewel de staking volgens minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) niet bevordelijk is voor de positie van de NS, wil zij niet direct ingrijpen in het conflict. Volgens Jorritsma is de staking “een zaak van werkgevers en werknemers”. Wel doet zij “een oproep” aan beide partijen er “alles aan te doen om te voorkomen dat het stakingsmiddel wordt ingezet”.

Zowel Kamer als Jorritsma onderstreepten gisteren dat de staking extra vervelend kan uitpakken nu er concurrentie op het spoor komt.

Een aantal vaste reizigers zal de trein definitief de rug toekeren, iets wat altijd gebeurt bij een meerdaagse staking. Dat laatste noemde Jorritsma “ernstig en zorgelijk”.