NAM-order stuwt koers van Stork omhoog

AMSTERDAM, 20 NOV. Machinebouwer en industriële dienstverlener Stork trok vanochtend de aandacht op de Amsterdamse effectenbeurs. Stork maakte een miljardenorder bekend voor de Nederlandse Aardolie Maatschappij, de NAM. Stork noteerde Stork 2,60 gulden hoger op 58,20.

AMSTERDAM Stork maakt een turbulent jaar door, waarbij vooral de bemoeienissen met Fokker in het oog springen. De overname van de onderhoudsafdeling en componentenafdeling van de failliete vliegtuigbouwer, het zogeheten Fokker Aviation, zorgt dit jaar al voor hogere winsten. Aan de andere kant staan de verkopen van textielbedrukkingsmachines, een belangrijke winstbron voor Stork, onder druk. Beleggers hebben dit jaar echter vertrouwen in het fonds. Stork noteerde in januari nog maar 39,60 gulden.

De Amsterdamse beurs maakte vanochtend een wat aangeslagen indruk. De toename van de geldomloop in Duitsland zette de koersen van zowel obligaties als aandelen onder druk. De belangrijke dertigjarige staatslening, die in 2023 afloopt, zakte bij voorbeeld 45 cent op 112,05.

Een gunstiger koers van het Britse pond, de stabiele dollar en een flink hoger slot op Wall Street konden de aandelen in Amsterdam niet omhoog krijgen. De Amerikaanse dollar liet net als gisteren weinig beweging zien. De koers ging fractioneel omlaag van 1,6850 gulden naar 1,6840.

Het pond sterling is vanochtend verder gestegen. Het pond haalde een notering van 2,8285 gulden. Een halve cent meer dan de slotkoers van 2,8235 gisteren. Het pond profiteert nog steeds van speculaties over een verhoging van de Britse rente. De AEX, de belangrijkste beursgraadmeter van de aandelenkoersen, noteerde rond het middaguur 0,70 punt lager op 608,76.

Vendex klom opnieuw verder omhoog: zes dubbeltjes op 75,50 gulden. VNU won drie dubbeltjes op 32,10. Océ-van der Grinten stond onder druk na het bericht dat het bedrijf in Amerika een miljoenenclaim wacht. Gisteren werd al bekend dat de Europese Commissie onderzoek doet naar verleende staatskredieten. De fabrikant van kopieermachines verloor een gulden op 188 gulden.

NEW YORK Wall Street heeft de weg omhoog teruggevonden. De onafgebroken reeks records sinds begin november werd alleen maandag onderbroken met een minimaal verlies. De Dow Jones-index sloot dank zij hogere obligatiekoersen gisteren 50,69 punten hoger op 6397,60.

Gunstige cijfers die erop wijzen dat de Amerikaanse economie niet bang hoeft te zijn voor oververhitting en aanwakkerende inflatie, misten hun uitwerking niet. Zo was het aantal nieuwe huizen in aanbouw vorige maand geringer dan verwacht en kwam 5,1 procent lager uit op 1,366 miljoen op jaarbasis. Analisten verwachtten een stijging met 0,8 procent.

Handelaren vonden de winst wel wat overtrokken, gebaseerd op de winst van enkele fondsen. Zo lag computerreus IBM goed in de markt. Ook de banksector waaronder BankAmerica en Chase Manhattan deed goede zaken. Computerfabrikant Hewlett-Packard boekte winst, ondanks een tegenvallende jaarwinst.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot flink hoger. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg met 233,78 punten (1,12 procent) tot 21.189,96. De omzet bedroeg 360 miljoen aandelen.