Klanten kiezen kunstaankopen

ROTTERDAM, 20 NOV. Klanten van de kunstuitleen in Rotterdam en Den Haag kunnen dit jaar voor het eerst meebeslissen over het aankoopbeleid. Tot 1 december kunnen abonnees hun favoriete kunstwerken selecteren in de Kunsthal in Rotterdam, waar 800 werken geëxposeerd worden. De vijfentwintig meest genoemde kunstwerken worden door de artotheken aangekocht, vijf door Den Haag en twintig door Rotterdam. Het populairste kunstwerk wordt onder de deelnemers aan de enquête verloot.

Een Rotterdamse en een Haagse commissie van kunstenaars en kunstkenners hebben uit de aanmeldingen honderd Rotterdamse en honderd Haagse kunstenaars geselecteerd, die ieder vier kunstwerken hebben ingediend voor de prijsvraag. De commissies zullen nog eens 275 kunstwerken uitkiezen die worden aangekocht door de beide artotheken, die voor het eerst samen aankopen.

Directeur H. Walgenbach van het Centrum Beeldende Kunst, waar de artotheek Rotterdam deel van uitmaakt, verwacht dat de abonnees vooral kleurige olieverfdoeken met een herkenbare voorstelling zullen uitkiezen. Als ze beelden zullen kiezen, zijn dat volgens Walgenbach waarschijnlijk “aanraakbare” beelden met een glad oppervlak, die dieren of mensen voorstellen.

Walgenbach is niet bang dat de artotheek een voorspelbare collectie zal opbouwen door de prijsvraag. “We hebben zelf de voorselectie gedaan, we bieden dus kwaliteit. Wij hebben bovendien nog altijd de hoop dat abonnees door kunst te lenen ook wat moeilijker kunst mooi gaan vinden.”

Kunst van de kunstuitleen is een gebruiksvoorwerp. Het gekozen schilderij moet “boven de bank passen”, zegt Walgenbach. Het doek mag niet veel groter zijn dan 150 bij 150 centimeter, hoewel voor bedrijven een uitzondering gemaakt wordt. Beelden moeten te tillen zijn. Deprimerende kunst of voorstellingen in zwart-wit worden nauwelijks uitgeleend, “Tenzij we de kunstwerken afzonderlijk presenteren, mooi ophangen en speciaal onder de aandacht brengen”, zegt C. Deen, hoofd van de artotheek Rotterdam.

De meeste kleurengrafiek die de kunstuitleen Rotterdam nu exposeert, is al door abonnees gereserveerd. Werk van Corneille, Rob Scholte en Anton Vrede (die felgekleurde dierfiguren maakt) was het eerste weg. De kunstuitleen Rotterdam heeft 35.000 werken in haar bezit, waarvan gemiddeld 15.000 werken uitgeleend zijn. Den Haag heeft 12.000 werken, waarvan iets meer dan de helft is uitgeleend. De twee artotheken zijn de grootste van Nederland.