Geneeskrachtige bronnen onder park

JULIANADORP, 20 NOVEMBER. In de duinen bij Julianadorp vlakbij Den Helder zijn op 350 en 700 meter diepte twee lagen met geneeskrachtig bronwater ontdekt. De bovenste bron is 2,1 miljoen jaar oud. Beide bronnen bevatten thermisch water dat rijk is aan zouten en mineralen en zouden onuitputtelijk zijn. De bronnen bevinden zich gedeeltelijk op de gronden van het golf- en strandpark Ooghduyne. Het park wil het bronwater gebruiken om een kuuroord te beginnen.

Volgens een woordvoerder van Ooghduyne heeft het strandpark al geruime tijd plannen om uit te breiden. Vier maanden geleden zijn er proefboringen gedaan naar aanleiding van uitlatingen van boeren in de buurt. “Zij zeiden dat er zout in de grond zat”, aldus de woordvoerder. Toen helder zout water werd aangetroffen werd bronnenspecialist Silu uit Weesp erbij gehaald.

Op verscheidene plaatsen in Nederland zijn bronnen te vinden. Vaak zitten ze echter te diep of zijn ze niet groot genoeg om te kunnen worden gebruikt. Volgens directeur R. Lampers heeft Ooghduyne geen toestemming van de gemeente nodig om de bronnen te mogen gebruiken. Wethouder E. Kip van Economische Zaken in Den Helder beaamt dit. “Ze mogen het water uit de grond halen en gebruiken. Ze moeten alleen aan de voorwaarde voldoen dat het weer schoon de grond ingaat.” Kip is erg blij met de ontdekking van de bronnen. “Ons gebied wordt zo aantrekkelijker voor toeristen en het levert extra werkgelegenheid op.”