Forse winstdaling voor SAS

STOCKHOLM, 20 NOV. De winst voor belasting van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS is over de eerste negen maanden van dit jaar met 41 procent gedaald tot 1,26 miljard Zweedse kroon (321 miljoen gulden).

De maatschappij gaat naar aanleiding van de verslechtering net als de KLM ingrijpende maatregelen nemen voor verbetering van de productiviteit. De winstval komt volledig voor rekening van het derde kwartaal. De inkomsten stagneerden, terwijl de kosten flink omhoog gingen. Ook de waardestijging van de Zweedse kroon speelde SAS parten. Het aantal passagiers steeg in de eerste negen maanden met 5 procent tot vijftien miljoen. Maar doordat de vervoerscapaciteit sterker groeide, daalde de bezettingsgraad van de vliegtuigstoelen van 65,8 tot 64,4 procent. De omzet van SAS verminderde met 2,6 procent tot 26,05 miljard kroon.