Feyenoord doet gooi naar titel terugspelen

SANTA CRUZ, 20 NOV. Het resultaatvoetbal van Feyenoord leidde gisteravond tot de vreemdste capriolen in het eigen strafschopgebied. Verdedigers die de keeper met een achterwaartse kopbal tot een zweefduik dwongen. Verdedigers die elkaar voor de doellijn in de weg liepen en een gevaarlijke scrimmage veroorzaakten. Spitsen die aantoonden dat spitsen beter niet kunnen meeverdedigen. Het resultaat was heilig in de derde ronde van het UEFA-Cuptoernooi. Feyenoord hield Tenerife op 0-0 en hoopt over twee weken de kwartfinales te bereiken.

De meeste spelers waren na afloop apetrots dat ze de gevaarlijke spitsen van Tenerife onzichtbaar hadden gemaakt. Handige Spaanse pingelaars als Juanele en Felipe werden aan banden gelegd door robuuste verdedigers als Claeys en Schuiteman. Nuttig was het zeker, al die voeten die dwars lagen. Maar voor de objectieve toeschouwer verdiende de strijdwijze van Feyenoord geen schoonheidsprijs. Resultaatvoetbal spreekt zelden tot de verbeelding.

Feyenoord was gewaarschuwd voor de aanvalskracht van Tenerife. De Spanjaarden hadden in de tweede ronde met 5-3 gewonnen van Lazio Roma en in de competitie ook een paar keer fors uitgehaald. De sfeer in het stadion van Santa Cruz werkt doorgaans als een katalysator voor de spelers, maar tegen Feyenoord was van een 'voetbalhel' geen sprake. Het gezang en geschreeuw op de tribunes verstomde naarmate Tenerife zich steeds meer vastliep op het blok beton dat voor het doel van De Goey gestort leek.

Aanvoerder Koeman toonde zich onpasseerbaar en trad waar nodig corrigerend op. In zijn mogelijk laatste officiële voetbalwedstrijd op Spaanse bodem was hij de rots in de branding en de enige Feyenoorder die niet voortdurend balverlies leed. Zelfs met zijn terugspeelballen toonde hij zich betrouwbaarder dan zijn medespelers. Koeman was tevreden over het resultaat. “Maar Spaanse clubs zijn geniepig in de tegenaanval. Ik had hier liever een goal gemaakt.”

Feyenoord heeft in de historie van het internationale voetbal nooit aantrekkelijk gespeeld in uitwedstrijden. Onder leiding van Haan leek de ploeg dit seizoen meer bedreven in het countervoetbal, gezien de overwinningen bij CSKA Moskou (0-1) en Espanyol (0-3). De schijn zal wel bedrogen hebben. Tegen Tenerife kwam Feyenoord in anderhalf uur tot één goed uitgevoerde counter. De solerende Van Bronckhorst bood de vrijstaande Taument aan het eind van de eerste helft een aardige kans. De volley van de rechtsbuiten belandde bijna tegen het flatgebouw achter het stadion. In de beginfase had Van Wonderen met een kopbal voor het nodige gevaar gezorgd. Meer kansen heeft Feyenoord niet gehad.

Trainer Haan wuifde alle kritiek weg toen na afloop de Rotterdamse langzaam-aan-actie aan de orde kwam. Hij vond niet dat De Goey te veel op de proef was gesteld door zijn verdedigers. “Ajax heeft het ons dit jaar al een paar keer voorgedaan. Maar als Van der Sar veertig keer een bal moet wegtrappen, hoor ik er niemand over. Terugspelen hoort bij het moderne voetbal. Gelukkig hebben wij een keeper die goed kan meevoetballen.”

De Goey speelde een foutloze wedstrijd en lijkt zijn kwetsbare traptechniek te hebben verbeterd. In de eerste helft tikte hij een schot van Llorente over de lat en 'keek' hij een lob van Juanele over het doel. Bij een aantal minder gevaarlijke Spaanse aanvallen toonde hij zich klemvast. In de tweede helft werd De Goey vooral op de proef gesteld door zijn eigen verdedigers. Met name voorstopper Claeys toonde zich bedreven in de terugspeelactie. De Belg besloot de bal telkens achterwaarts te verplaatsen, tot groot ongenoegen van het fanatieke publiek.

Haan sprak na afloop van “ervaring en gedrevenheid”. Hij had zijn elftal beter zien voetballen dan de laatste weken. Hij had ook minder knulligheden geconstateerd dan de objectieve waarnemer. Blijkbaar was de trainer zo content met het resultaatvoetbal, dat hij de beginnersfouten over het hoofd had gezien. Bijna alle ballen sprongen van de Rotterdamse voeten. Geen enkele speler had een verrassende actie. Het doel heiligde alle middelen.

Haan: “We gingen niet voor 0-0, maar dit is natuurlijk wel een goed resultaat. We hebben onze rust bewaard en veel baat gehad bij onze status. Zij waren toch een beetje bang om risico's te nemen. Wij waren veel gemotiveerder dan vrijdag tegen Heerenveen. Blijkbaar hebben de jongens toch extra spanning nodig. In de Europa Cup zijn ze scherper dan in de competitie. Heerenveen spreekt nu eenmaal minder tot de verbeelding dan Tenerife.”

Collega Heynckes sprak net als Haan van een gunstige uitgangspositie voor de return in Rotterdam. De Duitse trainer was als speler een specialist in countervoetbal en hoopt over twee weken zijn ervaringen over te brengen op zijn elftal. Tenerife heeft de laatste jaren geen goede scores behaald in uitwedstrijden. In de competitie ondervindt het team veel hinder van de tijdrovende reisjes naar het Spaanse vasteland. In Europees verband heeft Tenerife nog weinig ervaring opgedaan om solide op de counter te voetballen.

Misschien dat Heynckes zijn spelers kan motiveren door in zijn eigen verleden te graven. In 1975 speelde hij in de UEFA-Cupfinale met Borussia Mönchengladbach voor eigen publiek met 0-0 gelijk tegen FC Twente. In Enschede wonnen de Duitsers een paar weken later met 5-1. Heynckes scoorde destijds drie keer. Bovendien wist hij zich afgelopen maandag fijntjes te herinneren dat hij nog nooit is uitgeschakeld door een Nederlandse club.

    • Jaap Bloembergen