'Europa' wordt in Italië belasting

ROME, 20 NOV. 'Europa' is voor Italië een belasting geworden, een speciale heffing op het inkomen en voor bedrijven waarmee het staatshuishoudboekje zodanig moet worden gefatsoeneerd dat andere landen Italië bij de Economische en Monetaire Unie laten.

Jarenlang heeft het woord Europa hier een positieve associatie gehad. De Brusselse bureaucraten worden gezien als artsen die Italië voortdurende bittere medicijnen voorschrijven die het land anders nooit zou slikken, ook al weet iedereen dat het goed voor je is. Dat dreigt te worden overschaduwd door de Eurobelasting die gisteren is gepresenteerd. Het kabinet zegt dat iedereen één keer flink in de portemonnee moet tasten voor toegang tot de EMU.

Deze Eurobelasting werd al twee maanden geleden aangekondigd, maar zij is nu pas uitgewerkt. Het parlement weet er officieel nog niets van. Het centrum-linkse kabinet is banger voor de vakbonden dan voor de rechtse oppositie. De boycot van de stemmingen over de begroting door rechts blijkt vrij simpel te negeren te zijn, maar de dreiging van een algemene staking boezemt meer angst is. Daarom is, net als vorig jaar met de pensioenhervorming is gebeurd, de Eurobelasting opgesteld in nauw overleg met de bonden.

Ongeveer 12,5 biljoen lire moet die belasting opbrengen, zo'n vijftien miljard gulden. De vakbonden hebben bereikt dat iets minder dan de helft uit de inkomstenbelasting komt. Aanvankelijk zou zeker twee derde langs die weg worden opgehaald. Versnelde belastinginning op de 'gouden handdruk' die Italiaanse bedrijven al hun werknemers bij pensionering aanbieden, moet een kwart opleveren. De rest komt uit een reeks andere maatregelen.

De vakbonden zijn vrij tevreden over deze uitkomst, maar de werkgevers zijn woedend over het onderonsje tussen kabinet en bonden. Europa gaat heel het land aan en niet alleen de bonden, schrijft het financiële dagblad Il Sole 24 ore, eigendom van de werkgeversorganisatie Confindustrie. In een bitter commentaar waarschuwt de krant dat het zwakke economische herstel dreigt te worden kapotbelast. De belasting zal eenmalig zijn, niet zo zwaar dat er niets overblijft voor onder de kerstboom, en bovendien krijgen jullie een deel van het geld terug, zo beloofde premier Romano Prodi gisteren de Italianen. Over twee jaar kan zestig procent van de betaalde Euro-inkomstenbelasting worden omgezet in aandelen van te privatiseren bedrijven of in een tegoed bij de fiscus. Maar een lening mag het niet heten, want dan wordt Brussel boos.

    • Marc Leijendekker