Einde Duitse dialoog met Iran voorgesteld

BONN/ TEHERAN, 20 NOV. In de Christen-Democratische Unie (CDU) van de Duitse bondskanselier Helmut Kohl gaan stemmen op voor het opgeven van de 'kritische dialoog' met Iran. Tussen Duitsland en Iran heersen deze dagen aanzienlijke spanningen na beschuldigingen van het Duitse parket dat het Iraanse leiderschap heeft opgeroepen tot de moorden op drie Iraans-Koerdische leiders en hun tolk in Berlijn in 1992.

De Iran-specialist van de CDU, Ruprecht Polenz, riep de liberale minister van Buitenlandse Zaken, Klaus Kinkel, op de kritische dialoog te laten vallen omdat deze tot dusverre toch weinig had opgeleverd. De CDU-woordvoerder voor buitenlandse zaken, Karl Lamers, meende dat “dit concept niet meer moet worden gebruikt omdat het misvattingen heeft geschapen”. Volgens Lamers moet Bonn “steviger invloed uitoefenen op de Iraanse regering”. Daarbij verwierp hij overigens het idee om Iran te isoleren, dat door de Verenigde Staten wordt uitgedragen. Vanuit de sociaal-democratische oppositie wordt al langer bepleit de 'kritische dialoog' op te geven. De 'kritische dialoog', die door de hele Europese Unie wordt gevolgd maar waartoe Duitsland het voortouw heeft genomen, beoogt Iran, onder handhaving van de economische betrekkingen, tot een beter beleid voor de rechten van de mens te bewegen. Duitsland is Irans belangrijkste handelspartner.

In Iran bleven geestelijken, media en betogers fulmineren tegen de beschuldigingen die door een Duitse federale aanklager vorige week tegen Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei en president Rafsanjani zijn verwoord aan het slot van het proces tegen de verdachten van de moorden op de Koerden. Shi'itische geestelijken in de heilige stad Qom dreigden vanochtend een fatwa, religieus decreet, uit te vaardigen tegen het Duitse parket zoals dat tegen de Britse schrijver Salman Rushdie. Volgens een communiqué uitgegeven na een bijeenkomst van enkele duizenden geestelijken en theologie-studenten in Qom valt “de belediging” door de Duitse justitie “in dezelfde categorie als De Duivelsverzen”, het in 1989 door wijlen imam Khomeiny als godslasterlijk gebrandmerkte boek van Rushdie.

Voor de derde maal in vijf dagen protesteerden betogers gisteren bij de Duitse ambassade in Teheran. “Duitse leiders zijn de Hitlers van de moderne tijden” schreeuwden de ongeveer 200 betogers, en “Dood aan fascistisch Duitsland!”. Zij eisten uitwijzing van de “incompetente Duitse ambassadeur”. Maar er waren minder demonstranten dan vrijdag en zondag - toen enkele duizenden mensen met tomaten en eieren naar het ambassadegebouw gooiden - hoewel de betoging van gisteren was aangekondigd als de grootste. Dat is een aanwijzing dat de Iraanse autoriteiten het conflict nu wat willen sussen, na het dagenlang welbewust te hebben aangewakkerd. (Reuter, AFP, AP)