Conflict tv-dominee VS over Euro7

ROTTERDAM, 20 NOV. De Nederlandse zakenman Gerard Dorenbos sleept de grootaandeelhouder van het eerste Nederlandse commerciële televisiestation Euro7, de Amerikaanse televisie-dominee Robert H. Schuler, voor de rechter wegens “wanbeleid en wanbestuur”. Dorenbos zegt “voor miljoenen guldens” schade te hebben opgelopen en wil die schade nu verhalen op Schuler's organisatie Christal Cathedral Ministries.

Dit heeft Dorenbos vanochtend desgevraagd meegedeeld. De advocaat van Dorenbos heeft gisteren de advocaat van CCM op de hoogte gebracht van de rechtszaak die voorlopig gepland staat voor nà de binnenkort te houden buitengwone aandeelhoudersvergadering van Euro7, aldus Dorenbos.

Dorenbos nam kort geleden met zijn mediabedrijf Comsys uit Zeist een belang van elf procent in Euro7 met de bedoeling de noodlijdende zender die op het randje van faillissement balanceert, nieuw leven in te blazen, samen met een aantal partners wier namen hij niet wil noemen.

Dorenbos was bereid de Amerikaanse televisie-dominee en diens organisatie CCM de directeur en de enige andere aandeelhouder van Euro7, voor anderhalf miljoen gulden uit te kopen. Hij en zijn partners wilden er naar eigen zeggen voor in totaal vijftien miljoen gulden in steken, voor onder meer de aflossing van de vijf miljoen gulden aan schulden en voor de ontwikkeling van niewe produkten.

Maar na weken van onderhandelen gooide de ondernemer uit Zeist gisteren de handdoek in de ring. “Ik weet niet wat het is met de dominee. Wij waren de enige met een concreet en aantrekkelijk bod, en toch gaat hij er niet op in.” Dorenbos voelt zich als aandeelhouder benadeeld door de opstelling van CCM. Door hun halsstarrige afwijzing van het reddingsplan hebben de Amerikanen zich schuldig gemaakt aan “wanbeleid en wanbeheer”, aldus Dorenbos. “CCM heeft als directeur van Euro7 lang niet alles gedaan om het station te redden. Ik heb geen idee waarom ze niet op onze biedingen zijn ingegaan.”

De Nederlandse advocaat van CCM, mr. F. van Hees, wilde vanochtend niet meer zeggen dan dat “Dorenbos kennelijk teleurgesteld is dat diens bod op Euro7 niet aanvaardbaar is gebleken.” Euro7-directeur H. van der Vliet zei vanochtend dat de claim van Dorenbos geen schijn van kans maakt zolang het televisiestation niet failliet is verklaard, want alleen dan kun je mensen aansprakelijk stellen wegens wanbeleid, aldus de directeur. Volgens Van der Vliet praat CCM nog met andere partijen die geïnteresseerd zijn in overname van Euro7.

CCM kocht in maart alle overige aandeelhouders van Euro7 uit. In oktober bevestigde directeur Van der Vliet dat CCM van haar meerderheidsbelang af wilde. Hij zei toen dat het televisiestation binnen een week “kapot” zou zijn als dan niet nieuwe aandeelhouders zouden zijn gevonden. Vanochtend verklaarde hij echter dat dominee Schuler op het laatste moment voldoende geld in de zaak heeft gestoken om onderhandelingen met overnamekandidaten voorlopig voort te zetten.

Dorenbos, die onlangs zijn destijds aan CCM verkochte minderheidsbelang in Euro7 weer terugkocht, verwacht dat de schuldeisers die hij volgens eigen zeggen de afgelopen weken kon bewegen hun faillissementsaanvragen voor Euro7 op te houden, nu naar de rechter zullen stappen om hun geld op te eisen. Gevraagd of Dorenbos zijn aandelen Euro7 nu gaat verkopen antwoordt hij: “Wie wil dat nou kopen, het is een failliete tent, met 5 miljoen gulden schuld en geen enkele inkomsten.”

    • Geert van Asbeck