Ciorbea wordt premier van Roemenië

BOEKAREST, 20 OKT. De Roemeense oppositie, die begin deze maand de parlementsverkiezingen won, heeft gisteren de burgemeester van Boekarest, Victor Ciorbea, aangewezen als premier. Ciorbea, lid van de Christen-Democratische Nationale Boerenpartij, volgt Nicolae Vacarescu op, die sinds 1992 premier is geweest maar wiens ex-communisten de verkiezingen hebben verloren.

Het nieuwgekozen parlement komt vrijdag voor het eerst bijeen om de benoeming van Ciorbea te bekrachtigen, te beslissen over de samenstelling van het nieuwe kabinet en een datum vast te stellen waarop de afgelopen zondag tot president gekozen Emil Constantinescu het roer overneemt van de zittende president, Ion Iliescu. Constantinescu, partijgenoot van Ciorbea, versloeg Iliescu zondag met 54,4 tegen 45,6 procent van de stemmen. Hij treedt waarschijnlijk in de loop van volgende week in functie.

Over de samenstelling van de nieuwe regering wordt nog druk onderhandeld tussen de Democratische Conventie (CDR) waarvan Constantinescu en Ciorbea lid zijn, en haar belangrijkste partner, de sociaal-democratische USD van ex-premier Petre Roman. De CDR, die bij de verkiezingen van begin deze maand de grootste partij van het land werd, heeft in de loop van de onderhandelingen de USD vier ministersposten aangeboden, waaronder dat van Arbeid en dat van Buitenlandse Zaken, dat vrijwel zeker naar Roman zelf gaat. Verder krijgt de USD nog een economisch ministerie (Transport of Communicatie) en ofwel het ministerie van Defensie ofwel dat van Binnenlandse Zaken. Maar de USD eist nog twee ministeries op: dat van de Media en dat van Relaties met het parlement. (Reuter, AP)