Bosnië zwicht voor druk van VS: Cengic treedt af

SARAJEVO, 20 NOV. De omstreden onderminister van Defensie van de Bosnische federatie, Hasan Cengic, treedt vandaag af. Daarmee komt er na weken van touwtrekken een eind aan een diplomatiek conflict tussen Bosnië en de Verenigde Staten en wordt de weg vrijgemaakt voor Amerikaanse wapenleveranties aan Bosnië.

De Amerikaanse regering eist al geruime tijd het aftreden van Cengic wegens zijn banden met Iran, waar hij een groot deel van de Bosnische oorlog heeft doorgebracht om de wapenleveranties van dat land aan de Bosnische moslims te coördineren. Bovendien beschuldigt Washington hem van het saboteren van de samenwerking tussen de moslims en de Bosnische Kroaten bij de samenvoeging van hun legers. Washington maakte de uitvoering van het Equip and Train-programma, dat voorziet in Amerikaanse wapenleveranties en hulp bij de opleiding van het Bosnische leger, afhankelijk van Cengic' vertrek. Op de Adriatische Zee dobbert al weken lang een Amerikaans schip rond met wapens ter waarde van honderd miljoen dollar die zijn bestemd voor Bosnië.

De president van de Bosnische federatie, Kresimir Zubak, tekende gisteren na een onderhoud met de Amerikaanse gezant James Pardew een document waarmee Cengic werd vervangen. Het ontslag gaat vandaag in.

Eerder al vertrok Cengic' directe chef, minister van Defensie Soljic, een Bosnische Kroaat, wiens vertrek eveneens door de Amerikanen was geëist, zij het met aanzienlijk minder druk. Ook hij wordt beschuldigd de samenwerking tussen moslims en Kroaten niet te ondersteunen. Volgens waarnemers is het echter waarschijnlijker dat Soljic moest opstappen om het vertrek van Cengic voor de moslims aanvaardbaar te maken. De Bosnische regering heeft zich lang tegen het ontslag verzet.

Cengic wordt opgevolgd door een andere moslim, Sakib Mahmuljin. Deze heeft in de oorlog het derde legerkorps geleid, waarin de meeste buitenlandse fundamentalistische vrijwilligers dienden. Deze mujahideen, veelal afkomstig uit landen als Iran, Afghanistan en Algerije, zijn lang een doorn in het oog van de Amerikanen geweest, ook na het vredesakkoord van Dayton. Niettemin hebben de Amerikanen laten weten dat Mahmuljin aanvaardbaar is als opvolger van Cengic. (AP, Reuter)