Bezoek Fidel Castro aan Paus

Foto: VATICAANSTAD - Paus Johannes Paulus II en de Cubaanse leider Fidel Castro, gisteren tijdens hun historische ontmoeting in het Vaticaan. De paus nam een invitatie aan voor een bezoek aan Cuba. Castro gaf hem de verzekering dat hij op Cuba kan praten met wie hij wil.

Het bezoek zou kunnen worden gecombineerd met de geplande reis naar Brazilië, in oktober volgend jaar. “Hij zal worden ontvangen als een koning en met respect”, zei Castro later gisteren. In het gesprek, in het Spaans, kwam ook de situatie van de kerk in Cuba aan de orde. Deze heeft vaak geprotesteerd tegen het gebrek aan godsdienst- en onderwijsvrijheid en de boycot door de media. Castro is veel gelegen aan een pausreis naar Cuba, omdat hij in Johannes Paulus II een belangrijke bondgenoot ziet bij zijn pogingen het Amerikaanse embargo tegen Cuba op te heffen. De paus heeft zich bij herhaling tegen dergelijke sancties gekeerd, omdat die volgens hem de armsten in de getroffen landen het meest treffen. Sommige tegenstanders van Castro hopen dat de komst van de paus, die heeft bijgedragen aan de val van het communisme in Oost-Europa, tot politieke veranderingen op Cuba leidt. (Foto AP)