Beleggers Endemol komen niet echt los van Sport7

ROTTERDAM, 20 NOV. Het is een kwestie van de rug rechthouden en niet bang worden, zei Joop van den Ende eind oktober, vlak voor de beursgang van zijn Endemol over de weerstand die Sport7 ondervindt. “Je mag niet omwaaien.”

Gisteren maakte Endemol wegens de financiële risico's niettemin bekend zijn 19,5 procents belang in Sport7 van de hand te doen. Kopers: Van den Ende en zijn compaan John de Mol privé. Beiden zijn niet bang geworden, het bedrijf waarvan zij de belangrijkste bestuurders en meerderheidsaandeelhouders zijn kennelijk wel.

Groot enthousiasme op de beurs viel Endemol ten deel na de beslissing uit Sport7 te stappen. “De zwarte wolken boven Endemol zijn weg”, riep directeur De Vries van de Vereniging van Effectenbezitters en de koers schoot omhoog. Voor de aandeelhouders van Endemol is dit in eerste instantie een nette oplossing die op het Damrak niet vaak is vertoond.

Van den Ende en De Mol zijn er de afgelopen anderhalve week vrij hardhandig achtergekomen dat ze met hun Endemol als beursfonds in een glazen huis wonen. Het is niet langer hun eigen geld waarmee ze werken, maar ook het kapitaal van buitenstaanders aan wie zij verantwoording moeten afleggen.

En dat viel niet mee. Vorige week zaterdag werd bekend dat Sport7 175 miljoen gulden extra aan aanloopveriezen zal lijden omdat het station geen geld ontvangt van kabelabonnees. Daardoor is extra geld nodig. De voor de hand liggende vraag, later door de VEB geformuleerd, was of Endemol hiervan een week eerder bij de beursgang melding had moeten maken. In de prospectus werd immers met geen woord gerept van nieuwe stortingen van kapitaal als aandeelhouder. Het financiële risico werd erin becijferd op maximaal 39 miljoen gulden.

Endemol vond dat het geen melding had hoeven maken, maar op een Damrak dat records boekte moest het fonds het ontgelden. Waar het tv-station voor de grotere aandeelhouders ING, Philips en KPN nauwelijks een rimpeling in de koers te zien geeft, werd de koers in het aandeel Endemol er in belangrijke mate door gestuurd. Niet verwonderlijk, want het officiële maximale financiële risico van 39 miljoen bedraagt bijna twee derde van de netto winst van het amusementsconcern in het afgelopen boekjaar.

De transactie tussen Endemol en zijn oprichters heeft als gevolg dat de nieuwe beleggers die Endemol-aandelen hebben gekocht niet meer grote rechtstreekse risico's op Sport7 lopen. Die komen op rekening van Van den Ende en De Mol. Overigens hoeft niemand medelijden te hebben met beide heren: De beursgang leverde hen twee weken geleden ieder ruim 120 miljoen gulden op. De 10 miljoen die ze nu ieder betalen is in dat licht een kleinigheid. Bovendien verdienen ze - op papier - ook aan de transactie. Door de gunstige beursreactie op de transactie, een koerswinst van drie gulden, strijken ze samen weer 60 miljoen op. Van den Ende en De Mol zijn immers grootaandeelhouders.

Een interessante vraag is hoe de 'nieuwe' aandeelhouders van Sport7 zich nu zullen opstellen. De Endemol-woordvoerder wil daar niet op ingaan, maar het lijkt niet aannemelijk dat Van den Ende en De Mol privé het broodnodige additionele kapitaal in de zender zullen storten, zeker gezien de recente geschiedenis. Voor nieuw kapitaal om de extra aanloopverliezen van Sport7 te dekken moet daarom waarschijnlijk worden geleund op de 'de grote drie': KPN, Philips en ING. Daarmee zal het belang van Van den Ende en De Mol in Sport7 vermoedelijk verwateren en vermindert hun zeggenschap over de zender.

Overigens is het niet zo dat Endemol en zijn beleggers nu volledig zijn gevrijwaard van risico's op Sport7. Het entertainment-bedrijf staat aan de wieg van de zender en heeft op eigen rekening grote investeringen gedaan om het station op de been te helpen. Vrijwel alle belangrijke programma's van Sport7 worden gemaakt door Endemol Sports, een volledige dochter van Endemol. Die onderneming is door John de Mol in enkele maanden tijd uit de grond gestampt en heeft een modern ingericht pand in het Hilversumse Mediapark. Zo'n 150 veelal nieuwe Endemol-medewerkers maken daar programma's als Voetbal7, Sport7 Nieuws, De Tafel van Zeven en Topsport7. Mocht de Nationale Sportzender het uiteindelijk toch niet kunnen bolwerken, dan zit de Endemol-dochter vrijwel zonder werk.

In dat doemscenario biedt het driejarige productiecontract dat Sport7 heeft gesloten met Endemol wel mogelijkheden tot het verhalen van schade op Sport7. Maar het werpt tevens de schijnwerpers op een nieuw probleem: hoe moeten de Endemol-bestuurders Joop van den Ende en John de Mol beslissen over eventuele schadeclaims tegen Sport7, waarin zij privé twee belangrijke aandeelhouders zijn? Een sluimerend belangenconflict moet in zo'n geval worden opgelost door een onafhankelijk toezichthoudend orgaan, de raad van commissarissen. Bij Endemol is de voorzitter van die raad echter B. Verwaayen, bestuurder van KPN. En KPN, het is al eerder gememoreerd, is ook grootaandeelhouder bij Sport7.

    • Jaco Alberts