Albeco-oprichter aangehouden

Justitie in Den Haag heeft gisteren twee verdachten aangehouden in de strafzaak rond het Albeco-diamantfonds. Ook heeft de rechter-commissaris op drie plaatsen huiszoekingen verricht. Een van de gearresteerden is oprichter A. Lagerwaard, aldus het Openbaar Ministerie.

De tweede verdachte is H.N. Zij is directeur van Albeco Europe, de in Luxemburg gevestigde opvolger van het diamantfonds. Volgens bronnen woont N. in het Spaanse Marbella en is zij “partner of althans een zeer goede bekende” van Lagerwaard.

Beide gearresteerden worden verdacht van oplichting en bedrieglijke bankbreuk. De bedrieglijke bankbreuk betreft het ten onrechte onttrekken van zaken uit de boedel. De Albeco-top wordt ervan verdacht vlak voor de surséance diamanten naar Luxemburg te hebben gesluisd.

Albeco belegde in opdracht van beleggers bedragen van 35.000 gulden of veelvouden daarvan in 'loepzuivere' ruwe diamanten. Het fonds beloofde een belastingvrij rendement van 13,5 procent per jaar gedurende drie jaren. Na berichten dat de diamanten die door Albeco in onderpand werden gehouden minder waard waren dan beloofd, eisten beleggers tevergeefs hun geld terug. Kort daarop, op 15 november 1995, ging het fonds failliet. Volgens curator H. Overes heeft Albeco circa vijfhonderd beleggers gedupeerd. Hun totale inleg bedroeg 21,3 miljoen gulden. In december vorig jaar veroordeelde de rechtbank in Den Haag de Albeco-bestuurders - onder wie Lagerwaard, ofwel Diamanten Adje - 20 miljoen gulden te betalen bij wijze van voorschot. Dat geld hebben beleggers niet teruggezien. Wel heeft de curator beslag gelegd op vijfhonderd diamanten, die echter per stuk niet meer waard zijn dan vijf- tot tienduizend gulden. Albeco Europe probeerde dit najaar de beslaglegging ongedaan te maken. De curator heeft niet kunnen achterhalen hoe Albeco alle ingelegde gelden heeft besteed.