World Super Challenge-toernooi

De Nederlandse volleybalploeg heeft vanochtend in Osaka de eerste wedstrijd van het World Super Challenge-toernooi gewonnen. Korea werd met 3-0 verslagen. De tegenstander maakte niet meer dan vijftien punten: 15-5, 15-4 en 15-6. Bij Oranje deed Misha Latuhihin als spelverdeler mee in plaats van Peter Blangé.

Het evenement in Japan is een olympisch revanchetoernooi. Naast de eerste drie van Atlanta - Nederland, Italië en Joegoslavië - doen drie Aziatische teams mee, China, Korea en gastland Japan. Alle ploegen spelen een keer tegen elkaar. Er zijn drie speelronden in Osaka en twee in Tokio. De winnaar verdient 250.000 dollar, nummer twee 120.000 dollar, nummer drie 80.000 dollar en nummer vier 50.000 dollar. De Nederlanders mogen het prijzengeld onderling verdelen.

De scheidende bondscoach Joop Alberda hoopt dat zijn ploeg het jaar in Japan op waardige manier zal afsluiten. “Dat zijn we als olympisch kampioen verplicht. We zijn door onze titel een doelwit geworden voor alle ploegen.” Nederland verloor voorafgaande aan het toernooi twee keer kansloos van Italië. Zaterdag staat in Tokio de confrontatie tussen de olympische finalisten op het programma. Alberda: “Het is een schandaal dat de wedstrijd tussen de twee beste ploegen al om twaalf uur 's middags wordt gespeeld.”

Het toernooiprogramma is volledig afgestemd op Japan. Het thuisland speelt steeds de avondwedstrijd. Daarom stond olympisch kampioen Nederland vanmorgen tegen Korea in een vrijwel lege zaal te volleyballen. De wedstrijden in Osaka worden in een gloednieuwe accommodatie gespeeld die een capaciteit heeft van 10.000 plaatsen. De fraaie hal is in een heuvel gebouwd.

    • Hans Klippus