Woonbootprotest

Foto: GRONINGEN - Actievoerende woonbootbewoners hebben gisteren op de Grote Markt in Groningen een woonboot geparkeerd. Ze protesteerden hiermee tegen de plannen van het Groninger gemeentebestuur om de liggelden te verhogen. Volgens de actievoerders komen hun woonlasten daardoor hoger te liggen dan de gemiddelde kosten van het wonen op de wal. De liggelden gaan op de beste locaties omhoog van 45 naar 130 gulden per maand.

De actievoerders willen de boot De Volharding tot woensdagavond laten liggen, wanneer de gemeenteraad over de verhoging beslist. Afgelopen nacht liep de actie van de 'woonboters' bijna uit de hand toen de gemeente een kraan liet komen om het schip weg te halen. De actievoerders begonnen zich hiertegen te verzetten. De gemeente besloot daarop De Volharding voorlopig te laten liggen.

De woonboters voeren al geruime tijd actie. Vorige week pakten ze het havenkantoor in met plastic en verhinderden ze met getoeter en gejoel een vergadering van een raadscommissie. (Foto Sake Elzinga)