VS alleen in blokkade Boutros

NEW YORK, 19 NOV. De Verenigde Staten staan binnen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties alleen in hun oppositie tegen herbenoeming van VN-secretaris-generaal Boutros-Ghali. De Veiligheidsraad zal vandaag voor de eerste keer stemmen over de vraag of hij in aanmerking komt voor een tweede ambtstermijn.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Madeleine Albright heeft gisteren in een eerste ronde van besprekingen in de vijftienkoppige V-raad laten weten dat zij instructies van Washington heeft om een herbenoeming van Boutros-Ghali te vetoën. De 74-jarige Egyptenaar, wiens termijn op 31 december afloopt, heeft het vertrouwen van het Congres verloren, omdat hij te weinig hervormingen heeft doorgevoerd, aldus de VS. Als een van de vijf permanente leden hebben de VS vetorecht.

De overige veertien leden van de V-raad steunen Boutros-Ghali wel. Een resolutie van Egypte, Guinee-Bissau en Botswana, drie Afrikaanse leden, kan rekenen op de steun van ten minste zeven andere landen, maar Europese en Egyptische diplomaten voorspellen een uitslag van 14-1. Ook na een Amerikaans veto hebben andere landen de mogelijkheid Boutros-Ghali in volgende stemmingsronden opnieuw voor te dragen voor herbenoeming, waardoor een lange strijd over de hoogste VN-post tot de mogelijkheden hoort.

Volgens een hoge Amerikaanse diplomaat is vervanging van Boutros-Ghali de enige mogelijkheid voor de regering-Clinton om het Republikeinse Congres te overreden de schuld van 1 miljard dollar aan de VN te voldoen. De Afrikaanse landen eisen dat hun continent twee ambtstermijnen achtereen de VN-chef mag leveren zoals de traditie bij de VN is.