Staking bij NS begint maandag

ROTTERDAM, 19 NOV. De staking bij de Nederlandse Spoorwegen gaat maandag van start. De spoorwegbond FSV, de grootste vakbond bij het reizigersbedrijf van de NS, heeft dat gisteren besloten. De staking duurt in ieder geval twee dagen, maar zal waarschijnlijk na dinsdag worden voortgezet.

De Vervoersbonden FNV en CNV nemen vandaag en morgen het besluit over acties. Waarschijnlijk zullen de drie bonden woensdag een gezamenlijk ultimatum aan de NS-directie sturen. De bonden willen dat de NS afzien van de eis dat de 36-urige werkweek voor de 11.000 werknemers van NS Reizigers gepaard moet gaan met meer flexibilisering.

Afgelopen weekeinde hebben de vakbonden en de NS-directie nog een laatste poging gedaan om een oplossing voor het conflict te vinden. Het overleg is door betrokkenen als “vertrouwelijk en informeel” omschreven. Alle betrokken vakbonden en de onderhandelaars van NS namen eraan deel. Noch de vakbonden, noch NS willen iets kwijt over het gesprek, dat geen verandering bracht in de positie van partijen.

De invoering van de 36-urige werkweek bij NS Reizigers vloeit voort uit de CAO die begin dit jaar voor alle 27.000 werknemers van de NS is afgesproken. De kortere werkweek is bedoeld om arbeidsplaatsen te redden. De werknemers krijgen daarnaast 4,25 procent loonsverhoging in twee jaar tijd.