Rel op school om hindoestaans feest

HOOGEZAND, 19 NOV. Op de katholieke basisschool St. Gerardus Majella in Hoogezand is de viering van het hindoestaanse Divali-feest uitgemond in een rel. Secretaris J. Bos van het schoolbestuur is opgestapt omdat de school de leerlingen heeft aangezet tot het “aanbidden van geesten en demonen”.

De school besteedde vorige week donderdag aandacht aan het Divali-feest. Volgens directeur W. Bolwijn-Peper was de bedoeling de kinderen religieus besef bij te brengen. De school heeft volgens haar veel hindoestaanse kinderen. “Wij besteden ook aandacht aan St. Martinus, Sinterklaas en Kerstmis. Om respect voor elkaar te kweken besteden we ook aandacht aan het Divali-feest.” De school behoort volgens haar vanuit een katholieke visie recht te doen aan alle gelovige mensen.

Maar enkele ouders waren het niet eens met het verplichte karakter van de viering van het Divali-feest. Ze wilden hun kinderen er niet aan laten deelnemen, omdat er sprake zou zijn van demonenverering. Een van die ouders was secretaris Bos, werkzaam als hoofdredacteur van het huis-aan-huis-blad De Regiokrant. Hij stelde de kwestie vorige week in een artikel aan de kaak. Samen met drie andere ouderparen liet hij zijn kinderen donderdag thuis. “Aandacht besteden aan andere religies is prima. Maar kinderen verplicht deel laten nemen aan rituelen gaat te ver.”

Volgens de schooldirecteur Bolwijn-Peper was er slechts sprake van een zelfbedacht dansje, waarbij de kinderen in de kring een knieval moesten doen voor een lichtje. De deelneming aan de viering was verplicht omdat anders “hindoestaanse ouders hun kinderen thuis laten bij Sinterklaas”. Wie het niet met de visie van de school eens is, kan zijn kinderen beter van school halen, zegt de schooldirecteur.

Bolwijn-Peper vindt dat Bos zijn functie als hoofdredacteur van de Regiokrant heeft misbruikt. Bos vindt dat kortzichtig. “Mijn positieve stukken over de school zijn altijd in dank aanvaard. Als er dan een verhaal komt wat ze niet goed uitkomt, is het meteen tendentieus”, zegt hij. Bos is opgestapt uit het bestuur omdat andere bestuursleden het niet met hem eens zijn. Hij laat zijn twee kinderen op de school.