Philips maakt in VS eigen variant van handcomputer

ROTTERDAM, 19 NOV. Philips heeft gisteren in de Verenigde Staten een eigen variant gepresenteerd van de handheld personal computer. Met de introductie keert Philips voorzichtig terug op de Amerikaanse en Europese markt voor pc's.

Microsoft heeft het initiatief genomen voor de ontwikkeling van het nieuwe product. Volgens Philips bestaan er belangrijke verschillen tussen de zakcomputer (opgevouwen ongeveer twee centimeter hoog 17 centimeter breed en tien centimeter lang) die nu wordt geïntroduceerd en zakmodellen die eerder op de markt zijn gebracht. De handpalm-pc is kleiner dan bestaande note-books en biedt mogelijkheden die bestaande zakcomputers van Newton of Apple niet bieden.

De handpalm-pc maakt gebruik van een aangepaste versie van Windows, het besturingssysteem van Microsoft. De nieuwe zakcomputer is in de eerste plaats gericht op de zakelijke markt.

Philips is een van de zeven fabrikanten die een zakcomputer introduceren die van dit besturingssysteem gebruik maakt. Andere aanbieders zijn Compaq, Hewlett-Packard, Casio, Hitachi, NEC, en LG Electronics.

In tegenstelling tot eerdere zakmodellen is in de nieuwe handpalm-pc een modem ingebouwd. Verder is de nieuwe pc volgens Philips veel sneller dan bestaande modellen. De nieuwe versie van Windows die Microsoft heeft ontwikkeld zorgt er volgens Philips voor dat bestanden die op het zakmodel zijn gemaakt eenvoudig kunnen worden overgebracht naar de reguliere personal computer.

De Philips-versie van de handpalm-pc zal op de markt worden gebracht onder de naam Velo en wordt in de Verenigde Staten gemaakt. De handpalm-pc komt begin volgend jaar in de Verenigde Staten op de markt. Afhankelijk van de geheugencapaciteit varieert de adviesprijs van 599 tot 740 dollar. Introductie in Europa staat voor het komend voorjaar op het programma.

“De Velo is ontworpen voor professionele gebruikers die veel onderweg zijn”, zegt algemeen manager Alan Soucy van Philips' mobiele computergroep die het produkt op de markt brengt. De mobiele computergroep is onderdeel van Philips North America Corporation. “De Velo biedt mensen de functionaliteiten van een notebook-pc, maar niet het gewicht en het ongemak”, aldus Soucy. Met het ingebouwde modem kan de pc gebruikt worden voor het versturen van e-mail berichten, fax-berichten en het Internet.

Philips onderstreept dat er geen plannen bestaan voor een terugkeer naar de Europese en Amerikaanse markt voor de bureau-pc's, waaruit het concern zich jaren geleden heeft terugetrokken. Philips is een belangrijke toeleverancier van de computerindustrie, maar is vier jaar geleden vrijwel geheel gestopt met de verkoop van personal computers onder de eigen merknaam. Het concern produceert note-books en assembleert op kleine schaal computers voor Aziatische ondernemingen. De markt voor handpalm-pc's wordt voorlopig geschat op een totaal van 5 tot 6 miljoen stuks in het jaar 2000.