Parijs verspeelt weer krediet; Topman GAN weigert ontslag

PARIJS, 19 NOV. President-directeur van GAN Jean-Jacques Bonnaud weigert het ontslag dat hem is aangezegd. De voorlopig afgelaste privatisering van de Franse verzekeraar GAN en de dochterbank CIC is bezig uit te lopen op een klucht die de weinig succesvolle overheidsrol in bank en bedrijfsleven aan de kaak stelt.

De bedoeling van het Franse ministerie van financiën was geweest de redelijk rendabele regionale handelsbank CIC eerst te verkopen. Dat zou flink geld hebben opgebracht, waarmee eventueel het moederbedrijf de staatsverzekeraar GAN wat kon worden opgevrolijkt voordat ook daar de staat zich terugtrok.

Niet alleen het personeel van CIC vreesde dat de uit elf regionale banken bestaande groep niet zou voortbestaan, ook de directeuren van CIC en de overkoepelende GAN zagen niets in het plan. Dat is normaal, maar wat ongehoord is in het strikt hiërarchische kader van de Franse staatseconomie: zij zeiden het ook.

Toen de regering vorige week, onder druk van tegenstand ook uit eigen kring in het parlement, de hele privatisering moest afblazen, werd er meteen bij gefluisterd dat de directeuren de prijs moesten betalen.

Een stille hint aan GAN-directeur Bonnaud blijkt echter niet genoeg te zijn. Hij heeft laten weten dat hij niets fout heeft gedaan, dat GAN onder zijn leiding weer uit de verliezen is gekomen, dat de onroerend-missers dateren uit de periode waarin socialistische regeringen hun eigen mannen aan de top neerzetten, en dat hij niet de zondebok wil zijn voor het huidige drama van de Franse privatiseringen (Thomson, CIC, SFP - het staatstelevisie produktiebedrijf).

De gedachte op het ministerie was dat een nieuwe GAN-directeur ook de eerste man van CIC wel zou vervangen, en dat zal uiteindelijk ook heel goed kunnen, maar de Franse regering heeft opnieuw krediet verloren bij het behandelen van haar industrieel-commercieel erfgoed.

De directeuren van Crédit Lyonnais, Thomson Multimédia en Air France, die allemaal aanhangen tegen privatisering zijn hun stoel niet veilig.

De belastingbetaler regelt de afvloeiïngsproblemen.

    • Marc Chavannes