Nederlandse en Belgische kunst in Venetië

ROTTERDAM, 19 NOV. Op 15 maart 1997 opent in Palazzo Grasso in Venetië de omvangrijke tentoonstelling die conservator Jan Hoet van het Museum voor Hedendaagse Kunst in Gent en directeur Rudi Fuchs van het Stedelijk Museum in Amsterdam hebben samengesteld over de 20ste-eeuwse kunst van België en Nederland.

De tentoonstelling, onder de werktitel 'From Flanders and the Netherlands: the old history of modern art', die tot 13 juli duurt, zou aanvankelijk in het voorjaar van dit jaar zijn gehouden.

Het overzicht bestrijkt de periode vanaf James Ensor en Vincent van Gogh tot en met de kunst van nu. Het kent geen strikte chronologische volgorde maar omvat zo'n honderdvijftig hoogtepunten uit die periode, afkomstig uit museale en particuliere collecties.

Namens België zijn onder anderen Ensor, Magritte, Delvaux, Brusselmans, Permeke, Alechinsky, Panamarenko en Broodthaers vertegenwoordigd.

Onder de Nederlandse kunstenaars treft men zowel vroege klassieken als Van Dongen, Rietveld, Sluyters en Van Doesburg aan als Appel, Constant en Dibbets. De namen van jongere kunstenaars zijn nog niet bekendgemaakt. Hoet en Fuchs hebben de exposanten in gezamenlijk overleg geselecteerd.