Nazi-politie (2)

De onthulling van de Amerikaanse historicus Breitman is niet nieuw. Reeds in 1991 heeft prof. C.R. Browning van de Universiteit van Tacoma in het boek Ordinary Men; Reserve Police Battalion 101 and the Final Solution in Poland' beschreven hoe in 1941, al direct na de aanval op de Sovjet-Unie 'gewone' Duitse politiemannen systematisch deelnamen aan moordpartijen.

Het 500 man tellende Reserve Polizeibataillon 101, deels bestaande uit oudere Hamburgse huisvaders die geen partijlid waren, executeerde eigenhandig tussen juli 1942 en november 1943 in totaal 38.000 joden en daarnaast nog talrijke Russen en zigeuners. De bijgevoegde foto's tonen tevreden lachende mannen van middelbare leeftijd.

Er was een groot aantal van dergelijke eenheden achter het front werkzaam.

    • Mr. J. Kist