'Mooier dan in Atlanta kan het toch nooit meer worden'; Zwerver beëindigt zijn interlandloopbaan

OSAKA, 19 NOV. Volleyballer Ron Zwerver heeft besloten zijn loopbaan bij de nationale ploeg te beëindigen. Het World Super Challenge-toernooi dat deze week in Japan wordt gespeeld, betekent zijn laatste optreden voor Oranje.

Olympisch kampioen Zwerver wil geen speciaal afscheidsduel. “Zo'n wedstrijd vind ik afschuwelijk”, zei de record-international gisteren in Osaka. “Het loopt ook bijna altijd op een blamage uit. Kijk maar naar het afscheid van Joop Alberda verleden week en naar dat van Johan Cruijff. Nee, laat de mensen maar onthouden hoe ik in echte wedstrijden speelde.”

Zwerver heeft met zijn afscheid niet tot na het Europees kampioenschap van volgend jaar in eigen land willen wachten. “Ik wil mezelf en anderen niet voor de gek houden”, zei de 29-jarige Amsterdammer. “Ik kan de motivatie niet meer opbrengen. Die is weg bij mij. Mooier dan in Atlanta kan het toch nooit meer worden. Het gevoel van toen komt nooit meer terug. Waarom zou ik dan nog doorgaan?”

Het olympisch goud van afgelopen zomer werd op de valreep het hoogtepunt uit Zwervers glanzende carrière als volleyballer. “We hebben in Atlanta geschiedenis geschreven. Weg was dat etiket van de eeuwige tweede. Ik heb bereikt wat ik kon bereiken. Het is dus allemaal niet voor niets geweest.” Zwerver was in de zinderende vijfde set van de finale tegen Italië zelf de man van het winnende punt. “Toen ik die bal zag aankomen, dacht ik: Zwerver, dit kan goud zijn. Het was ogen dicht en rossen maar.”

Hij is de enige speler die de opvallende opmars van de Nederlandse ploeg van het begin onder trainer Arie Selinger tot en met het einde onder trainer Joop Alberda meemaakte. Zwerver wordt dan ook gezien als hét gezicht van het Nederlandse volleybal. Hij won liefst tien individuele prijzen bij titeltoernooien. Bijna tien jaar geleden, op 17 december '86, speelde hij in Haarlem tegen België zijn eerste interland.

China zal zondag in Tokio zijn laatste tegenstander zijn. Vandaag speelde Zwerver tegen Korea zijn 458ste duel voor Oranje. Daarmee is hij in de sportgeschiedenis met afstand de Nederlandse sporter met de meeste interlands achter zijn naam. “Dat heb ik laatst ook gelezen. Ik dacht altijd dat een waterpoloër (Ton Buunk, red.) bovenaan zou staan.”

Zwerver zal nog niet stoppen met clubvolleybal. Zijn contract bij de Italiaanse club Sisley Treviso loopt nog tot medio 1998 door. “Ik vind volleybal nog steeds leuk, laat daar geen misverstand over bestaan”, zei hij. “Het is dat vele gereis, dat gesjouw over de hele wereld dat me zo tegenstaat. Bij een club speel je wekelijks een wedstrijd. Bij de nationale ploeg ben je vier maanden aan het bikkelen voor één finale en als je die verliest is het hele jaar naar de kloten.”

Na de Olympische Spelen in Atlanta zette hij de zaken op een rij. “Ik heb op een stuk papier alle plussen en minnen opgeschreven. Ik heb er op een stil moment met mijn vrouw over gepraat en later nog eens en nog eens. Daarom is dit voor mij zeker niet plotseling allemaal. Het sluimerde al een hele tijd. Ik heb in 1995 al eens serieus op het punt gestaan te stoppen. Ik wilde het EK laten schieten en Alberda is toen bij me thuis geweest om te praten.”

Zwerver voelt voorlopig nog niets voor een functie als begeleider of trainer. “Als ik straks helemaal gestopt ben, wil ik drie, vier jaar helemaal niets met volleybal te maken hebben. Voor later lijkt het me hartstikke leuk om iets met de jeugd te doen.”

Zwerver gaat zich nu bezinnen over zijn maatschappelijke carrière na de sport. Hij denkt aan een functie op het organisatorische vlak en hoopt zich in de komende tijd bij bedrijven en organisaties te kunnen oriënteren. “Ik ben tien jaar lang alleen maar met volleybal bezig geweest. Nu zijn er ook andere interesses. Ik zoek een nieuwe uitdaging.”

Vanaf volgende week maandag moet het Nederlandse volleybal verder zonder Ron Zwerver. Hij zegt opgelucht te zijn dat hij zijn besluit om te stoppen heeft genomen. “Het is mooi geweest. Ik ben blij dat ik mijn afscheid zelf heb kunnen bepalen.”

    • Hans Klippus