MINCE AND MASH (2)

Onderstaand volgt Bill's recept (zie NRC van 15 november) voor pompoen gevuld met gehakt en aardappelpuree die in de oven wordt gepoft. Voor 4 porties: 1 middelgrote pompoen (oranje schil en vruchtvlees) 550 gram bloemige aardappels 1,5 eetlepel olijfolie 100 gram ui, gepeld en fijngesneden 2 blaadjes laurier 500 gram rundergehakt 3 eetlepels gesneden peterselie zout en versgemalen peper 2 eetlepels boter krap 1 deciliter warme melk versgeraspte nootmuskaat 1 groot ei Snijd een kapje af van de pompoen en verwijder draden en pitten zodat een ruime holte ontstaat.

Kook de geschilde aardappels in een laagje gezouten water gaar. Verhit intussen de olijfolie in een ruime bakpan en fruit daarin ui en laurier al roerend tot de ui zacht en geurig wordt. Voeg het gehakt toe en bak dit mee tot het rul en donker is geworden. Roer er peterselie door en breng het op smaak met zout en peper. Giet de aardappels af, stamp ze fijn in de pan, roer er boter en warme melk door tot een dikke puree is verkregen. Proef op zout en voeg nootmuskaat naar wens toe. Roer het gehaktmengsel door de puree en meng tot slot het ei erdoor. Vul hiermee de pompoen, zet het kapje terug en zorg dat het steeltje is ingekort. Zet de pompoen op een bakplaat in het midden van een voorverwarmde oven (200 graden Celsius) en pof hem circa 5 kwartier, of tot het vruchtvlees goed gaar is. Breng de pompoen op een platte schaal aan tafel en snijd er brede parten van.

Snijd de aubergines in duimdikke schijven en vervolgens in blokjes. Bestrooi ze met zout, laat ze een uurtje uitwateren in een vergiet en knijp tot slot tussen beide handen nog wat vocht uit de blokjes. Verhit 3 eetlepels van de olie in een bakpan met dikke bodem en fruit hierin al roerend de aubergines samen met 2/3 van de knoflook op hoog vuur gedurende 5 minuten, of tot ze rondom een kleurtje hebben gekregen. Blus ze af met de wijn, draai het vuur halfhoog en voeg zodra de wijn is ingekookt 3 eetlepels water toe. Stoof de aubergines in goed gesloten pan op laag vuur gedurende 20 minuten, of tot ze botergaar zijn. Snijd de resterende knoflook in dunne plakjes. Verhit de resterende olie in een bakpan en fruit daarin de knoflook aan weerszijden goudgeel en geurig. Voeg de tomaten toe, een mespunt suiker, zout naar wens en laat alles op hoog vuur, onder af en toe roeren, gedurende 7 minuten inkoken. Draai het vuur lager, voeg de basilicum toe en stoof de tomatensaus nog 3-4 minuten. Doe de afgegoten en nog vochtige spaghetti bij de tomatensaus, schep alles luchtigjes om en verdeel de pasta over voorverwarmde diepe borden. Roer de kappertjes door de aubergines, maal er peper over en verdeel de aubergines over de spaghetti. Bestrooi het gerecht met de versgeraspte pecorino romano

    • Florine Boucher