Maximum snelheid

Minister De Boer vindt het “een interessante gedachte” de maximumsnelheid op snelwegen te verlagen tot negentig kilometer per uur (6 november).

Inderdaad is het zo dat als iedereen steeds exact negentig kilometer per uur rijdt, de snelwegcapaciteit maximaal is en er geen files ontstaan, zodat we allemaal 's ochtends sneller op ons werk zijn. Echter, zodra er maar één enkele auto langzamer rijdt, en iedereen die negentig rijdt die auto inhaalt, is het fileprobleem weer terug.

Bedacht moet worden dat Nederland een onhandig systeem van snelwegen heeft, waarbij er geen alternatief voor de snelweg is. In andere landen is er keuze tussen snelweg en doorgaande weg en kan het langzame verkeer naar de laatste worden verwezen. Maar niet alleen de langzame rijders verknoeien het beeld. De zinloze scheurneuzen die altijd weer inhalen om het plezier te beleven een ander voor te zijn, zorgen voor hetzelfde effect.

Hoe krijg je het voor elkaar dat negentig kilometer per uur tegelijkertijd minimum- en maximum-snelheid is en dat iedereen zich daaraan houdt? Zelfs met intensieve politiecontrole werkt dit plan niet, want misschien kunnen de 'snelle jongens' zo geëlimineerd worden, met de langzame kan dat zeker niet. Dit plan is het zoveelste doodgeboren kindje van een wereldvreemde moeder, met wie het kabinet geen eer inlegt!

    • Hans van den Berge Knegsel