Leeuwarden ontvouwt plan voor dansgezelschap

LEEUWARDEN, 19 NOV. Een nieuw noordelijk dansgezelschap, als opvolger van Reflex, moet in Leeuwarden gevestigd worden. Stadschouwburg De Harmonie en Theater Romein in de Friese hoofdstad hebben hiervoor gisteren een plan gepresenteerd.

Staatssecretaris Nuis van cultuur stelt tussen de 1 en 1,4 miljoen gulden beschikbaar voor een nieuwe dansgroep. Dansgezelschap Reflex, gevestigd in Groningen, moet verdwijnen omdat het een negatieve beoordeling kreeg van de Raad voor Cultuur. Sindsdien zijn beide steden in een competentiestrijd verwikkeld over een nieuwe dansvoorziening in het noorden.

Het plan van De Harmonie en Romein bestaat uit de opzet van een 'Danscooöperatie', die zakelijk en organisatorisch door beide theaters ondersteund wordt. Alleen een artistiek leider krijgt, gezien het beperkte budget, een vast dienstverband. Jaarlijks moeten er minimaal drie dansproducties gemaakt worden: een voorstelling voor volwassenen, een locatieproject en een jeugdvoorstelling. Binnen- en buitenlandse choreografen worden daarvoor gevraagd. Het gezelschap bestaat uit een wisselend aantal dansers, die per productie worden aangetrokken. De voorstellingen zullen niet alleen in de drie noordelijke provincies te zien zijn.

Het provinciebestuur van Friesland en de gemeente Leeuwarden steunen het plan voor de Danscoöperatie. De komst van een dansgroep ondersteunt het sterke culturele klimaat, stelt men. De beschuldiging uit Groningen dat Leeuwarden zich schuldig maakt aan lijkenpikkerij weerspreekt Tonen. “Wij waren tegen het verdwijnen van Reflex. Maar als dat gebeurt, heb je een blanco situatie. Groningen moet er maar aan wennen dat er nog een belangrijke culturele stad in het noorden is.” Cultuurgedeputeerde M. de Meijer van Groningen vindt het Friese plan “voorbarig”. “Het komt op een vreemd moment. We zijn met de drie provinciebesturen nog bezig om Reflex in een andere vorm te laten voortbestaan.” Een eventueel nieuw gezelschap hoort in Groningen thuis, vindt ze. “Daar staan al studio's en kantoren van Reflex. Het zou kapitaalvernietiging zijn als die niet gebruikt zouden worden.”