Koers Endemol stijgt na breuk met Sport7

AMSTERDAM, 19 NOV. Het aandeel Endemol kreeg vanochtend een forse impuls na de bekendmaking dat het bedrijf zich terugtrekt uit Sport7. Het aandeel van 19,5 procent komt in handen van John de Mol en Joop van der Ende. Endemol boekte 4,40 gulden winst op 60,90.

AMSTERDAM Het waarom van de transactie en de werkelijke betekenis van de terugtrekking van Endemol uit Sport7 was handelaren op de beurs nog niet helemaal duidelijk. “Wellicht is het louter geruststelling. Endemol kan zich als beursnieuweling niet direct veel veroorloven”, aldus een handelaar. De handel vond deze koerssprong wat overdreven. De winst liep later terug naar 2,90 gulden op 59,40.

Het Damrak lag er verder rustig bij met flinke uitschieters vooral naar beneden. De markt was volgens handelaren zoekende. De beursbarometer AEX was na het middaguur 0,89 punt lager op 609,15 punten.

Ahold had te lijden onder winstnemingen en moest 1,20 gulden terug naar 105,20. Heineken ging zwaar terug, zonder dat daar een duidelijke oorzaak voor was aan te wijzen. De koers van de brouwer zakte 4,70 naar 312,40. Gisteren moest de bierbrouwer ook al 5,70 gulden inleveren. Heineken blijft voer voor beurspsychologen. Enkele weken geleden steeg de koers ruim tien gulden, ook al zonder enige aanwijzing.

Ook Koninklijke Olie verloor flink, 2,90 gulden op 285,50. Océ-van der Grinten moest 2,30 gulden terug naar 186,50. Het aandeel is volgens de handel duur en daardoor is er altijd weinig handel. Gering aanbod kan de koers daarom al omlaag drukken. Akzo Nobel verloor 1,80 op 217,40.

De financiële waarden bleven goed liggen. De afgelopen tijd is de handel in deze sector ruim geweest. De obligatiemarkt was prijshoudend gestemd.De Amerikaanse dollar veranderde vanochtend niet veel in koers. Op de wisselmarkt in Amsterdam noteerde de dollar vanochtend een koers van 1,6855 gulden tegen 1,6845 aan het eind van de handel van maandag, toen er een halve cent van de koers was afgegaan.

NEW YORK De effectenbeurs van New York was gisteren lange tijd in de ban van winstnemingen. Twee uur voor sluiting zorgde computergigant IBM voor een opleving die echter niet kon voorkomen dat de Dow Jones-index voor het eerst sinds 1 november lager sloot. Het verlies bleef beperkt tot 1,12 punt op 6346,91. High-techfondsen zoals Dell Computers en Intel liepen klappen op. Dat gold ook industriefondsen zoals General Electric. De luchtvaartsector, met name American Airlines en Delta Air Lines, vormde met de oliefondsen een uitzondering.

IBM stopte de neergang slechts tijdelijk. De Dow Jones herstelde zich tot een winst van 26 punten hoger. Het mocht echter niet baten.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio ging vrijwel alle aandacht uit naar Deutsche Telekom, dat net als op maandag in Frankfurt en New York voor het eerst in de notering kwam. Er was in Tokio een koersstijging van het aandeel van 300 yen (4,50 gulden), ongeveer 14 procent. In Frankfurt steeg de koers maandag met 19 procent. Deutsche Telekom was het drukst verhandelde fonds in een verder lusteloze handel. De Nikkei-index steeg met 159,81 punten (0,7 procent) tot 20.956,18.