Johann Weiss 'Tata Mirando' overleden

AMSTERDAM, 19 NOV. De leider van een van de twee Tata Mirando-zigeunerorkesten in Nederland, Johann Meissel Weiss is gisteren op 76-jarige leeftijd overleden. Meissel was de oudste zoon van de in 1967 overleden oprichter van het Koninklijk Zigeunerorkest Tata Mirando, Joseph Weiss, die 'tata' (papa) werd genoemd.

Meissel speelde als invaller wel mee in dat orkest, ondermeer op de bas. Joseph droeg zijn orkest over aan zijn muzikaalste zoon, de violist Morschi en die maakte voor zijn dood in 1992 zijn broer Adolf leider van het Tata Mirando orkest. Maar ook vader ('tata') Johann Meissel en zijn dochter Tjaja en zoon Heinrich speelden zigeunermuziek, en ook zij noemden hun orkest het Zigeunerorkest Tata Mirando.

In 1994 eisten beide partijen, Adolf en Meissel, voor de rechtbank in Arnhem het recht op om als enige de titel zigeunerorkest Tata Mirando te voeren. Vorige week kwam het tot een schikking, waarbij Adolfs orkest de naam Tata Mirando mag voeren, en het orkest van de gisteren overleden Meissel en diens kinderen Tjaja en Heinrich de naam Zigeunerorkest Roma Mirando Jr. zullen voeren. Johann Meissel Weiss wordt vrijdag in Arnhem begraven, na een uitvaartdienst in St. Walburgisbasiliek.

Het in 1947 opgericht zigeunerorkest van Joseph 'tata' Mirando, waarin ook Meissel af en toe meespeelde, werd in de jaren vijftig enorm populair en trad verscheidene malen op voor het Koninklijk Huis.