Israel ziet soldaten Palestijnen slaan

TEL AVIV, 19 NOV. De Israelische televisie heeft gisteravond in het journaal schokkende beelden uitgezonden van de mishandeling van een groepje Palestijnen door twee soldaten van de paramilitaire eenheid mismar hakwoel, de grenspolitie. De opnamen van het slaan, schoppen en op de nek rijden van de met gebogen hoofden op de grond zittende Palestijnen werden vijf weken geleden gemaakt door een Palestijnse amateurfilmer.

Vanuit het raam van zijn woning kon de filmer volgen hoe de twee militairen 45 minuten lang tegen de Palestijnen optraden. Dezen waren door de soldaten gearresteerd tijdens een mislukte poging een wegversperring bij Jeruzalem te omzeilen om in Israel te kunnen werken. Op een binnenplaats vonden de vernederingen plaats die, zo blijkt uit de opnamen, de soldaten groot plezier gaven. Beide soldaten zijn gisteravond na identificatie aangehouden en zullen voor een militaire rechtbank worden gedaagd.

De Israelische minister van Binnenlandse Veiligheid, Avigdor Kahalani, heeft vanmorgen gezegd “beschaamd en geschokt” te zijn over het gedrag van de twee soldaten. Dat heeft naar zijn zeggen een smet geworpen op de “goede naam” van de grenspolitie.

Sedert de intifadah, de Palestijnse volksopstand, in 1992 eindigde zijn beelden zoals die gisteren werden vertoond, niet meer op het scherm gekomen. Palestijnen beklagen zich echter vaak over de vernederende behandeling die hen bij het passeren van Israelische wegversperringen in bezet gebied ten deel valt. Zelfs Palestijnse onderhandelaars die met Israel over de uitvoering van de autonomie-akkoorden onderhandelen worden soms bij wegversperringen lang opgehouden.