Hulp aan patiënten kan efficiënter met 'zorgchip'

ZOETERMEER, 19 NOV. Artsen en verpleegkundigen moeten met toestemming van de patiënt sneller langs elektronische weg gegevens bij collega's over de patiënt kunnen raadplegen. Dit kan door introductie van een zogenoemde zorgchip, een kaart die de patiënt bij zich draagt en waarop is vastgelegd waar zijn gegevens te vinden zijn. Dit stelt de Raad voor de Volksgezondheid in een advies aan minister Borst.

Volgens de Raad moeten papieren dossiers vervangen worden door elektronische dossiers. Zorgverleners kunnen deze op ieder gewenst moment met toestemming van de patiënt opvragen. Hiertoe moet een elektronische snelweg aangelegd worden die continu beschikbaar is, betrouwbaar, veilig en snel. Om de privacy van de patiënt te waarborgen moeten diens medische en verpleegkundige gegevens in versleutelde vorm (cryptografisch) over de elektronische snelweg worden verzonden. Verder moet de identiteit van de zorgverlener worden gecontroleerd voordat deze toegang tot de gegevens krijgt. Ook moet worden geregistreerd wie wanneer welke informatie heeft ingezien of gewijzigd.

De 'zorgchip' en het elektronische patiëntendossier zijn bedoeld om de zorg effectiever en efficiënter te laten verlopen. Zo kunnen artsen sneller inzicht krijgen in het verleden van de patiënt. Hierdoor wordt overbodig onderzoek voorkomen, alsmede het elkaar doorkruisen van therapieën. Verder hoeven patiënten niet steeds opnieuw dezelfde administratieve vragen te beantwoorden. Ook worden gegevens niet langer onnodig overgeschreven, aldus de Raad.