Hoofd Controlebureau beurs stapt op

ROTTERDAM, 19 NOV. H.W. te Beest stapt per 1 januari op als hoofd van het Controlebureau van de Amsterdamse Effectenbeurs, de afdeling van de beurs die onder andere onderzoek doet naar misbruik van voorwetenschap bij de handel in effecten. Te Beest heeft nog geen nieuwe baan en de Effectenbeurs heeft nog geen nieuw Hoofd Controlebureau.

Te Beest en zijn bureau hebben de laatste jaren de nodige kritiek te verduren gehad op hun aanpak van onderzoek naar misbruik van voorwetenschap. Te Beest zegt te vertrekken omdat het Controlebureau “sterk wordt uitgekleed” in het kader van de fusie tussen de Effectenbeurs en de Optiebeurs. Het merendeel van de bevoegdheden van het Controlebureau gaat naar de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE), de waakhond voor de beurs. Te Beest heeft de afgelopen zeven jaar het Controlebureau opgebouwd en gestalte gegeven en zegt er niets voor te voelen aan te blijven nu zijn bureau goeddeels wordt ontmanteld. Bovendien is hij naar eigen zeggen toe aan een nieuwe stap in zijn carrière.

De onderzoeken die het Controlebureau tot nog toe aan het Openbaar Ministerie heeft overgedragen voor justitieel onderzoek, hebben nog tot geen enkele veroordeling geleid. In de eerste grote voorkennis-affaire, rond het inmiddels failliete technologiefonds HCS, had de verdediging van de verdachten Albada Jelgersma, Van den Nieuwenhuyzen en Melchior, ongezouten kritiek op het Hoofd Controlebureau. Te Beest, ex-militair en registeraccount, zou absoluut niet geschikt zijn voor het vak van onderzoeker naar misbruik van voorwetenschap, aldus de verdediging.

Albada Jelgersma, eigenaar van levensmiddelengroothandel Unigro, toonde zich vanochtend aangenaam verrast door het vertrek van Te Beest. “Het verbaast mij niets. De man is niet altijd deskundig gebleken en heeft een hoop schade berokkend.” Van den Nieuwenhuyzen, eigenaar van de Rotterdamse Droogdokmaatschappij (RDM), reageerde vanochtend uitermate verheugd op het vertrek van Te Beest: “Ik ben verheugd dat hij eindelijk weg moet. Hij heeft in zijn optreden in de HCS-zaak enorm veel schade berokkend aan het imago van de beurs.” De HCS-affaire resulteerde in vrijspraak voor de drie verdachten.

De beurs ontkende vanochtend in alle toonaarden dat het vertrek van hun Hoofd Controlebureau verband houdt met kritiek en vermeend disfunctioneren. Te Beest is volgens de beurs niet gedwongen zijn functie neer te leggen. Als gevolg van de ophanden zijnde fusie tussen de Effectenbeurs en de Optiebeurs wordt een groot aantal taken van het Controlebureau overgedragen aan de STE. “Met het oog op deze aanpassingen heeft het Hoofd Controlebureau besloten om met ingang van de voorziene fusiedatum van 1 januari, zijn functie neer te leggen”.

Beursvoorzitter Van Ittersum zei vanochtend in een telefonische toelichting op het vertrek van Te Beest het te betreuren dat het Hoofd Controlebureau weggaat. Berichten als zou zijn vertrek verband houdt met disfunctioneren noemt Van Ittersum “volstrekte onzin” en “actie beschadiging van personen waar we alles aan zullen doen om dat te voorkomen”. Voorzitter Loudon van de STE wilde vanmiddag nog graag kwijt dat de STE “altijd grote waardering heeft gehad voor Te Beest”.

    • Geert van Asbeck