Hof EU buigt zich over boekenstunt Free Record Shop

ROTTERDAM, 19 NOV. Het Europese Hof van Justitie in Luxemburg buigt zich op 12 december over de omstreden boekenverkoop door platenketen Free Record Shop. De kwestie is daarmee uitgegroeid tot een proefproces dat het einde kan betekenen van de vaste boekenprijs in Nederland.

Vorig jaar december begon de Free Record Shop met de verkoop van een beperkt aantal populaire boeken onder de adviesprijs. Dit was tegen het zere been van de boekenbranche, verenigd in de KVB. Na een kort geding moest Free Record Shop de verkoop van onder meer boeken van Youp van 't Hek en Emile Ratelband tijdelijk staken.

De rechtbank in Amsterdam verwees de zaak naar het Europese Hof. Zolang dat zich niet over de zaak heeft uitgesproken, mag Free Record Shop geen boeken onder de adviesprijs verkopen. Mocht het Hof de platenketen in het gelijk stellen, dan is de kans groot dat de rechtbank in Amsterdam het verbod intrekt.

Het Hof buigt zich vooral over de vraag of de Europese Commissie ooit toestemming heeft gegeven voor de vaste boekenprijs. De KVB zegt de regeling in 1962 bij de Commissie te hebben aangemeld. Sindsdien is nooit meer wat uit Brussel vernomen. Volgens de KVB is daarmee de rechtsgeldigheid bewezen, terwijl Free Record Shop het tegendeel beweert.

De vaste boekenprijs is een van de weinige kartelafspraken die het ministerie van Economische Zaken laat voortbestaan. Het maakt uitgevers en boekverkopers mogelijk met winsten op bestsellers minder renderende publicaties op de markt te brengen. Dit garandeert volgens de branche een veelzijdig aanbod.

Free Record Shop is tegenstander van dit stelsel. De onderneming vindt dat boeken geen uitzonderingspositie behoren te hebben ten opzichte van andere media, zoals cd's, cd-i's en cd-roms. Het is Free Record Shop bovendien een doorn in het oog dat boek- en tijdschriftverkopers als de AKO wel goedkope cd's verkopen, terwijl Free Record Shop geen goedkope boeken mag verkopen.

In de meeste andere Europese landen geldt ook een vaste boekenprijs. In Groot-Brittannië is de kartelregeling vorig jaar verboden, waardoor bestsellers in prijs zijn verlaagd. (ANP)