Grote overname in speelgoed VS

NEW YORK, 19 NOV. Mattel, de grootste speelgoedproducent van de Verenigde Staten, heeft voor 755 miljoen dollar concurrent Tyco Toys gekocht.

Mattel bekostigt de overneming met aandelen. De onderneming is in Nederland het meest bekend van zijn Barbie-poppen en van Fisher-Price. Het concern heeft ook de exclusieve rechten om speelgoed te maken gebaseerd op de Disney-figuren. Tyco's belangrijkste produkten zijn Matchbox, radiografisch bestuurbare auto's en View-Master.

Tyco staat derde op de ranglijst van Amerikaanse speelgoedfabrikanten met een omzet van 709 miljoen dollar. Tweede is Hasbro met 2,9 miljard dollar. Mattel, dat eerder tevergeefs probeerde met Hasbro te fuseren, heeft een jaaromzet van 3,6 miljard dollar.

Producenten staan onder druk van onder meer Toys'R'Us, een grote speelgoedketen die door zijn omvang zeer lage prijzen kan bedingen. (KRF)