Front National bepaalt agenda bij verkiezingen Dreux

PARIJS, 19 NOV. Frankrijk leert weer praten over bloed, afkomst, gemengde huwelijken en de fysieke kenmerken van het Franse volk.

Deze week zijn het de tussentijdse verkiezingen in de stad Dreux, even ten westen van Parijs, die leiden tot een verbitterde nationale discussie waarin vooral het extreem rechtse Front National de thema's bepaalt.

In de eerste ronde van de verkiezingen voor de gemeenteraad van Dreux (32.000 inwoners) won het Front van Jean-Marie Le Pen zondag de meeste stemmen (36,4 procent), op de voet gevolgd door de kandidaat van de regeringspartij RPR (34,7 procent). Over een week is de beslissende ronde. Na hevig intern debat trok de socialistische kandidaat (24,7 procent) zich gisteravond terug om, ondanks zijn afkeer van de 'regerings'-kandidaat, te voorkomen dat de kandidaat van het Front als lachende derde zou winnen.

Ook al loopt het Front National nu het risico zondag in Dreux te verliezen door dit 'republikeins front' tegen heug en meug, de partij verovert gestaag meer van het politieke strijdveld. Niet alleen bij de politie, maar ook in het onderwijs en de zorgsector zijn FN-vakbonden actief. Aan de daklozen van Parijs wordt Front National-soep uitgereikt.

In het kader van de 'vergewoning' van het 'Lepenisme' was vanmorgen Bruno Gollnisch te horen op het best beluisterde uur van RTL, de best beluisterde radiozender van Frankrijk.

Dreux gaf deze ideoloog en lid van het hoofdbestuur van het Front National onder meer de kans te zeggen: “Tussen '95 en '97 hebben 1500 inwoners de stad verlaten, de meesten kwamen uit de probleemwijken. Als je naar de kiesregisters kijkt dan zie je dat de vertrekkers mensen waren met Franse achternamen. In hun plaats zijn ongeveer duizend kiezers gekomen met dubbele nationaliteit, de meesten afkomstig uit Noord-Afrika.

Wie die ontwikkeling wil tegenhouden, moet stemmen op onze kandidaat Stirbois. Doen zij dat niet, dan zullen zij met hun voeten stemmen en wegtrekken, met het risico dat zij hun bezittingen en woningen, waar zij voor hebben gezwoegd, nog niet tegen een tiende van de prijs kunnen verkopen. Ja, mogen de werkers van Frankrijk met hun stem niet ervoor zorgen dat de waarde van hun appartement bewaard blijft, dat zij 's avonds zonder angst hun vrouw en hun dochter uit kunnen laten gaan?''

Na hoeveel generaties wordt men een 'Fransman van oorsprong' (een vast FN-begrip), was één van de vragen. Gollnisch: “Dat is een kwestie van het hart. Er zijn ook Fransen van recente oorsprong die een Fransman of Française hebben getrouwd, die hebben getoond dat zij hun oude gehechtheid hebben afgelegd..”

De voorman van het Front National verzette zich tegen “opgelegde vermenging door middel van gedwongen huwelijken tussen de Franse bevolking en buitenlandse bevolkingsdelen”.

Moeite had hij met de vraag, ontleend aan een ander vast thema van het Front National (dat de Franse identiteit in het bloed zit), of men de nationaliteit door middel van een bloedmonster kan vaststellen. Na enige weigeringen direct te antwoorden zei Gollnisch: “Het 'jus sanguinis', dat is een kwestie van afstamming. Het Franse volk is niet zomaar een volk.

Als je Fransen vervangt door bantoes, hoe veel vriendschap ik ook voor bantoes voel, dan krijg je niet het zelfde volk, zoals dat ook zo is als je Zaïrezen vervangt door vikingen. Er zijn ook fysieke kenmerken die je bij de ruime meerderheid van het Franse volk aantreft.''

    • Marc Chavannes