Endemol stoot belang Sport7 af aan oprichters

AMSTERDAM, 19 NOV. Endemol verkoopt zijn belang in het noodlijdende Sport7 aan Joop van den Ende en John de Mol, de beide oprichters en grootaandeelhouders van het amusementsconcern dat ruim twee weken geleden naar de beurs ging.

Dat heeft Endemol vanochtend bekendgemaakt. Volgens de woordvoerder van het concern stond “de geloofwaardigheid” van de onderneming op het spel sinds er vorige week berichten in de pers verschenen dat Endemol openhartiger had moeten zijn over de penibele situatie bij Sport7 op het moment dat Endemol naar de beurs ging.

De privé-personen De Mol en Van den Ende betalen 20,7 miljoen gulden voor het 19,5 procents-belang in de sportzender, precies hetzelfde bedrag als Endemol aanvankelijk ophoestte voor deelname in Sport7. Ook de overige verplichtingen, zoals een bankgarantie van 39 miljoen gulden, gaan over naar beide heren, die zelf de meerderheid van de aandelen van Endemol in handen hebben.

Vorige week viel op de beurs de koers van Endemol ver terug toen bekend werd dat het concern mogelijk toch grotere financiële risico's loopt op het belang in Sport7 dan aanvankelijk was aangenomen. Sport7-directeur dr. H. Kivits stelde dat de nieuwe sportzender een extra aanloopverlies tegemoet ziet van 175 miljoen gulden, omdat het station tot 1 januari 1998 geen abonneegeld van kabeltelevisiekijkers vraagt. Om die verliezen te compenseren is aanvullende financiering nodig, aldus Kivits. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB), een organisatie die de belangen van aandeelhouders behartigt, vroeg zich vervolgens publiekelijk af of Endemol die nieuwe tegenvallers niet een week eerder zelf had moeten melden toen het bedrijf naar de beurs ging. In het voor de beursgang verstrekte prospectus werd er uitgegaan van een maximaal financieel risico van 39 miljoen gulden “in de veronderstelling dat (...) Endemol geen additionele stortingen zal verrichten”.

Volgens de woordvoerder van Endemol is er formeel volstrekt juist gehandeld. Over aanvullende financiering waren op het moment van de beursgang geen besluiten genomen. “Maar Van den Ende en De Mol hebben gedacht dat hun geloofwaardigheid kennelijk in het geding is. Dat willen ze niet. Als daar aan getwijfeld wordt, kopen ze liever zelf het belang in Sport7 van Endemol.”

Pag.21: 'Coulante oplossing'

Endemol begrijpt dat de buitenwereld vragen heeft over de nieuwe situatie bij Sport7: “Als er om extra financiering gevraagd wordt doet dat het prospectus bij de beursgang geweld aan waarin dat niet stond. Als het een jaar na de beursgang aan de orde was geweest, had niemand het ons kwalijk genomen. Maar tweeënhalve week na de beursgang is een beetje raar.”

Op en rond de beurs werd vanochtend positief gereageerd op het besluit van de Endemol grootaandeelhouders. De koers van het fonds schoot omhoog na de bekendmaking. Tegen het middaguur stond het entertainment-bedrijf op een winst van 2,90 gulden op 59,40 gulden.

VEB-directeur drs. P. De Vries die Endemol vorige week schriftelijk om opheldering had gevraagd, toont zich tevreden: “De zwarte wolken boven Endemol zijn weg. De manier waarop is erg netjes. Ik vind het een coulante oplossing.” Tegelijk kon Endemol volgens De Vries niet anders: “Het was onplezierig geweest als Endemol de eerste maanden na de beursgang al grote verliezen en een kapitaalinjectie had moeten melden.”

Beursanalist T. Gietman van het effectenhuis HSBC Van Meer James Capel spreekt van “een zeer aandeelhoudersvriendelijk gebaar. De koers was onder invloed van de berichten flink onderuitgegaan. Er werd zoveel ellende over Sport7 uitgestort. De koers van Endemol had daaronder te lijden.”

De Vries zegt dat de kwestie rond de prospectus nog niet de wereld uit is. Hij wacht nog steeds op een antwoord van Endemol “al is de vraag nu minder relevant geworden”. Volgens De Vries blijkt het meestal erg moeilijk te achterhalen of bedrijven dat soort besluiten over extra financiering nu wel of niet genomen hebben.

De VEB-directeur zegt wel scherp te blijven letten op Endemol. Door de transactie wordt de belangenstructuur rond Sport7 onduidelijker, zegt De Vries. Van den Ende en De Mol hebben een belang in zowel Sport7 als Endemol, terwijl Endemol een produktiecontract van drie jaar heeft met Sport7.