Elio di Rupo; Frivole socialist

BRUSSEL, 19 NOV. Elio di Rupo, de Belgische vice-premier die roemloos ten onder dreigt te gaan in een pedofilieschandaal, was met zijn politieke bliksemcarrière het toonbeeld van de geslaagde integratie van de 'tweede generatie' van immigranten. De vader van de toppoliticus kwam, zoals duizenden Italianen na de Tweede Wereldoorlog, als mijnwerker naar België waar Di Rupo-junior in 1951 werd geboren in een voormalig gevangenenkamp te Morlanwelz.

“Ik kom uit een arm milieu. Mijn moeder kon niet lezen of schrijven. Mijn vader stierf toen ik één jaar was”, antwoordde Di Rupo begin dit jaar op de opmerking dat sommige Waalse collega's hem verwijten een carrièrejager te zijn. Di Rupo, altijd onberispelijk gekleed en getooid met een onafscheidelijk vlinderdasje, vertegenwoordigt de nieuwe generatie binnen de Parti Socialiste. De politicus wordt wel de nieuwe 'Dieu' van de Waalse socialisten genoemd. Maar zijn frivoliteit is in flagrante tegenspraak met de stijl van de socialisten van de oude stempel en daardoor wekte hij wrevel. Zo voorkwamen de gestaalde kaders in 1988 dat Di Rupo burgemeester werd van Mons, hoewel hij er een overweldigend aantal voorkeurstemmen had behaald.

De politicus zelf heeft er altijd trots op gewezen dat hij een self made man is. Di Rupo, doctor in de natuurwetenschappen, ging begin jaren tachtig de politiek in als medewerker op het kabinet van de Waalse minister-president Jean-Maurice Dehousse. Hij was vervolgens wethouder, Europarlementariër, senator, Waals minister van Onderwijs en federaal minister van Economie en Telecommunicatie. In 1994 volgde hij Guy Coëme op als vice-premier, toen deze ontslag moest nemen in verband met de Agusta-smeergeldaffaire. Als minister van Telecommunicatie was Di Rupo verantwoordelijk voor de privatisering van het telecombedrijf Belgacom.

Indien Di Rupo door de pedofilie-affaire moet opstappen als vice-premier, zou dit een zware klap betekenen voor de Waalse Parti Socialiste. De partij verloor de afgelopen jaren al enkele kopstukken, zoals de drie Guy's (federaal vice-premier Guy Coëme, Waals premier Guy Spitaels en Waals minister Guy Mathot) die begin 1994 moesten aftreden in de Agusta-affaire. Opvallend is dat partijvoorzitter Philippe Busquin zich op de vlakte houdt in de affaire rond Di Rupo, die toch bekend staat als zijn beschermeling. “Ik ben geen bewaker van het privéleven van mijn partijgenoten”, stelde Busquin gisteren in een reactie. Dit doet de vraag rijzen of Busquin en het PS-partijbureau wel achter de belaagde minister staan.

Ook voor de regering-Dehaene zou ontslag van de vice-premier een klap betekenen. Di Rupo staat bekend als gematigd en pragmatisch - iemand met wie te praten valt. Zo wist hij de Waalse socialisten te verzoenen met de strenge bezuinigingen die de regering-Dehaene nodig acht voor het halen van de criteria voor de Economische en Monetaire Unie. Met zijn charmante uitstraling en de moeite die hij neemt om Nederlands te leren, is hij ook bij Vlamingen populair - wat niet van alle Waalse socialisten gezegd kan worden. Sommigen zagen in Di Rupo al de opvolger van Dehaene, als eerste Waalse premier in een kwart eeuw. Maar de schandaalsfeer die de self made-politicus nu omgeeft, maakt dit welhaast onmogelijk.